Na konferenciji za medije u 14 sati premijer Andrej Plenković te njegovi suradnici Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić, predstavili su nove mjere protiv širenja koronavirusa.

Kako je premijer najavio ranije danas na sjednici Vlade, nove mjere stupaju na snagu u subotu 28. studenog i trajat će do 21. prosinca.

Što se tiče misnih slavlja, preporučeno je da se ona kad god je moguće održavaju putem radija, TV programa te na druge načine. Ukoliko se misno slavlje održava za javnost onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja. To su: zabrana svih javnih okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, a događaji mogu trajati najdulje do 22 sata. Također svaki zatvoreni prostor mora omogućiti najmanje 4 m² za pojedinu osobu. Na događajima na otvorenom mora se održavati distanca od 1,5 metra, a ako to nije moguće obvezne su maske za lice ili medicinske maske.

“Za misna slavlja vrijedi jednako ograničenje od 25 ljudi, vjernika koji mogu prisustvovati”, poručio je Plenković.

Vlada je također obustavila svadbene svečanosti, a na pogrebima je također dopušteno 25 osoba, ali bez bliskog izraza sućuti.

Obustavljaju se svi nastupi i probe amaterskih sastava, uključujući i crkvene zborove.