svećenik pedofil meksiko silovao 30 djevojčica

Meksički svećenik koji je, kako su tvrdila neka medijska izvješća koja je prenio i hrvatski portal Index.hr, silovao 30 djevojčica, a potom ga je nadbiskupija Mexico Cityja oslobodila – po svemu sudeći uopće ne postoji. Riječ je o izmišljenoj vijesti koja ima za cilj diskreditirati Katoličku Crkvu u Meksiku i koje su tamošnje crkvene vlasti demantirale još prije mjesec dana.

Priča o očito nepostojećem svećeniku Joséu Ataulfiju Garcíji koji je, navodno, priznao kako je zaražen virusom HIV-a silovao 30 djevojčica iz domorodačkih naroda u pokrajini Oaxaca, a potom ga je nadbiskupija “oslobodila svake krivnje”, objavljena je početkom prošlog mjeseca na stranici meksičkih hakera iz organizacije Anonymus. Potom su je prenijeli neki mediji sa španjolskog govornog područja, a potom i nekoliko njih na zapadu – uglavnom britanski tabloidi.

Tiskovni ured nadbiskupije u Mexico Cityju odmah je nakon širenja te informacije objavio priopćenje i u njemu pojasnio da u njihovoj evidenciji nema svećenika koji se tako zove, kao niti u evidenciji nadbiskupije Antequera u pokrajini Oxaco. Ono što je indikativno jest da nema nikakvih podrobnijih informacija o navodnom svećeniku, kao niti njegove fotografije.

“Taj navodni svećenik po svemu sudeći niti ne postoji, jer ga nema u evidencijama. Neistina je dakle da taj navodni svećenik pripada našoj nadbiskupiji, a još je veća neistina da ga je Crkva oslobodila krivnje, kako to neki tvrde neodgovorno i zlonamjerno”, stoji u priopćenju koje je potpisao o. Hugo Valdemar Romero, glasnogovornik nadbiskupije Mexico Cityja, a prenosi ga Catholic News Agency.

U istom izvješću navodi se kako je ova vijest plasirana kao pokušaj diskreditiranja Crkve u kontekstu njihova sukoba s predsjednikom Enriqueom Peñom Nietom. Podsjetimo, predsjednik inzistira da se odredba o istospolnim “brakovima” uvede u meksički ustav, čemu su se oštro suprotstavili meksički biskupi. Nadalje, već smo pisali o tome kako je Crkva u Meksiku na udaru različitih lobija zbog svoje borbe protiv korupcije i kriminala i zalaganja za mir. U posljednjih 10 godina u Meksiku je ubijeno 40 svećenika, s čime je ta zemlja postala jedna od najopasnijih na svijetu za katoličke svećenike.

“Ovo što se događa reakcija je iz nekih krugova koji žele ušutkati Crkvu jer poziva na mir. Podsjećam – napadaju i papu Franju”, rekao je nadbiskup Antequera José Luis Chávez Botello i pozvao medije neka svaki put kada naiđu na ovakve optužbe protiv Crkve, prvo ih ispitaju, pa tek potom, ako su točne, objave.

“Laži se šire nevjerojatnom brzinom”, rekao je nadbiskup.

Očito je kako mediji, kada je Katolička Crkva u pitanju, pate od “nepodnošljive lakoće objavljivanja”, odnosno neprovjeravanja informacija i vijesti koje optužuju Crkvu za raznorazne nepravilnosti.

Tako je, nažalost, u inozemstvu, a tako je i u Hrvatskoj, pa je portal Index.hr tako prije nekoliko dana objavio ovu vijest s bombastičnim naslovom, iako je odmah demantirano kako postoji svećenik s takvim imenom.

Ali, imajući u vidu da je riječ o portalu koji je šale sa satiričkih stranica prenosio kao ozbiljne vijesti o vjeri i religiji (pogledaj OVDJE) – to nas ne treba čuditi.

Goran Andrijanić | Bitno.net