Tijela dvojice ubijenih katoličkih svećenika pronađena su jučer u meksičkoj pokrajini Veracruz, a svećenici su oteti dan ranije iz svoje crkve u gradu Poza Rica, izvijestile su agencije.

Tijela Aleja Nabora Jiméneza i Joséa Alfreda Juáreza de la Cruza pronađena su pokraj autoceste koja vodi iz Poza Rice do grada Papantle. Glasnogovornik Meksičke biskupske konferencije izjavio je kako je dan ranije zajedno s njima otet i sakristan, ali on je uspio pobjeći otmičarima. Svećenici su imali svezane ruke i usmrćeni su hicima izbliza.

Meksički biskupi poručili su kako su zgroženi nasiljem nad katoličkim svećenicima koje se nastavlja u toj zemlji te izrazili nadu da će policija uhvatiti počinitelje i suditi im.

Katolički multimedijski centar objavio je kako je u posljednjih deset godina u Meksiku ubijeno čak 40 svećenika. U posljednje tri godine, od kada je vlast preuzeo predsjednik Enrique Peña Nieto, a dvojica su nestala. Iako u ovom slučaju još nisu utvrđeni motivi za ubojstvo svećenika, Mexico News Daily piše da pojedine kriminološke analize ukazuju na to da su svećenici meta organiziranih bandi jer propovijedaju evanđeosku poruku mira i socijalne pravednosti.

S druge strane, val nasilja u Meksiku toliko je jak da pojedine bande više i ne traže razloga za nasilje.

Istočna pokrajina Veracruz jedna je od onih u Meksiku s najvišom stopom nasilja koje provode organizirane bande i karteli koji se bave krijumčarenjem narkotika i ljudi.

Bitno.net