Priča je izgledala gotovo idealno za prenijeti na portalu ustrajnom u konceptu vrijeđanja ili ismijavanja Katoličke Crkve i njezinih vjernika. Portal Index.hr objavio je, naime, članak o “iskustvu kliničke smrti” katoličkog svećenika iz američke savezne države Massachusetts koji se zove John Michael O’Neal.

Prema toj priči, 71-godišnji O’Neal bio je mrtav 48 minuta, a nakon što je ponovno oživio svima je ispričao kako je otišao u raj, tamo susreo Boga koji izgleda kao “majčinska figura puna topline i utjehe”. Nakon tog iskustva, nastavlja svoju priču O’Neal, a prepisuje novinar Index.hr, odlučio je kako će sada svima propovijedati svoju novu spoznaju o “Majci, Sinu i Duhu Svetom”.

Dakle, odlična prigoda za prokazivanje “zatucanog” i “patrijarhalnog” katoličanstva koju portal Matije Babića, čovjeka koji svoje slobodno vrijeme ispunjava govorom mržnje na društvenim mrežama usmjerenom protiv svakoga tko ne misli poput njega (s posebnim naglaskom na katoličkim vjernicima) – naprosto nije mogao propustiti. Nije, pri tome, bilo niti previše problematično što “antiteistički” portal progovara o fenomenu “kliničke smrti” i “zagrobnog života” kao nečemu autentičnom – naposljetku, nije taj O’Neal u nebu susreo Isusa Krista, nego “svjetlosno biće” puno “topline”. Dovoljno ležerno, neobavezujuće i newageovski da može proći.

Ne bi cijela ta situacija bila vrijedna pažnje, kao što je nažalost i slučaj s uvjerljivom većinom onoga što taj portal objavljuje, niti bi joj istu posvetili da priča o “prosvijetljenom svećeniku” nije nešto što se u Zakonu o medijima zove “netočna informacija”, a u kolokvijalnom jeziku – laž.

Ne postoji, naime, svećenik iz Massachusettsa koji se zove John Michael O’Neal (unatoč besprijekornom irskom prezimenu čestom u tom dijelu SAD-a) i koji je u nebu susreo “majku boga” i još se vratio od tamo da nam svima o tome priča. Sve je naime”hoax” – izmišljena i lažna vijest koja je bačena u virtualni svijet kako bi se na nju upecali naivni, ili pak oni koji je iskorištavaju za svoje interese i privlačenje klikova.

Priča je, kako se čini, krenula od stranice World News Daily Report koja se bavi satiričkim sadržajima i lansiranjem istih, još tamo prije godinu dana. Potom ju je prenijelo više portala, uglavnom opskurnog sadržaja, kao i par katoličkih liberalnih blogera kojima se zagrobno iskustvo O’Neala savršeno uklopilo u njihovu “feminističku teologiju”.

Ubrzo je, međutim, stigao demanti Bostonske nadbiskupije koja je objavila kako u njihovoj nadbiskupiji nema svećenika s tim imenom, te kako je cijela priča – laž.

Nekoliko stranica, među njima i one koje se bave raskrinkavanjem “hoaxa” o tome je pisalo (pogledaj OVDJE, OVDJE ili OVDJE), pa su svratili i pozornost na to da je fotografija na kojoj je navodno prikazan svećenik u svom bolničkom krevetu – skinuta sa Shutterstocka, internetskog servisa za fotografije koji se koristi za općenito ilustriranje tekstova i da prikazuje neimenovanog čovjeka koji se sasvim sigurno ne zove O’Neil.

I tako je taj hoax došao do portala Index.hr koji se “upecao” na njega. Ali, ono što je posebice zanimljivo jest kako nije riječ tek o običnom propustu novinara nastalom prilikom traženja atraktivnih naslova i članaka i to pod svaku cijenu, nego o svjesnom – laganju javnosti. Naime, čak i stranica s koje je priča prenesena (britanski portal Metro) u svom članku navodi kako je glasnogovornik Bostonske nadbiskupije rekao da “nemaju svećenika takvog imena”, te kako je riječ o prijevari. Index.hr je njegovu izjavu prenio, ali potpuno je relativizirajući. Također, članak je bio na početku “potkrijepljen” i videom na kojem se vidi lažna slika Johna Michaela O’Neala. Video je u međuvremenu skinut, ali članak s lažnom informacijom je ostao. Naprosto – naslov je predobar, preatraktivan, i previše protiv vjere da bi bio skinut s portala. Riječ je o lažnoj vijesti koja nema veze s činjenicama? Tim gore po činjenice, kako je navodno rekao jednom Hegel, kada su mu prigovorili neusklađenost njegove filozofije sa stvarnošću. U hrvatskom novinarstvu, očito, sve je više njegovih (vjerojatno nesvjesnih) sljedbenika, koji doduše stvarnost i činjenice negiraju iz puno prozaičnijih razloga od onih koje je u ovoj čuvenoj anegdoti imao utjecajni njemački filozof.

Tih sljedbenika ima i s druge strane ideološkog i svjetonazorskog spektra što je svojedobno dokazao i Dnevno.hr, objavljujući lažne citate pape Franje, štoviše gradeći crkvene analize na temelju njih (o tome više OVDJE). Pa i među političarima, poput bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je još jedan lažan Papin citat slavodobitno stavio na svoj Facebook profil (više o tome OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net