Riječka nadbiskupija osnovala je ured kojem će se moći prijaviti eventualni slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klera i crkvenih osoba.

Priopćenje objavljeno na biskupijskim mrežnim stranicama prenosimo u cijelosti:

U smislu motu proprija pape Franje Vos estis lux mundi i najnovijih mjerodavnih Smjernica Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup i metropolit riječki, mons. dr. Ivan Devčić, osnovao je Metropolijski ured za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba za područje Riječke metropolije.

Također, imenovao je vlč. mr. Đuliana Trdića, dr. med. biskupijskim povjerenikom za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba za područje Riječke nadbiskupije.

Spolno zlostavljanje maloljetnika i ranjivih osoba sa strane crkvenih osoba na području Riječke metropolije moguće je prijaviti biskupijskim povjerenicima pojedinih biskupija Metropolije ili pak na:

Metropolijski ured za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Ivana Pavla II. br. 1

51000 RIJEKA

(e-mail: zastita.maloljetnika@ri-nadbiskupija.hr)

(tel. 051 581 423)

Za spomenuto zlostavljanje na području Riječke nadbiskupije valja se obratiti  biskupijskom povjereniku vlč. mr. Đulianu Trdiću na gornju adresu, e-mail ili telefon. Prijavitelju se jamči diskrecija, ali svako lažno prijavljivanje bit će najoštrije sankcionirano.

Inicijativa Svetog Oca

Podsjećamo, u svibnju 2019. godine papa Franjo objavio je motuproprij “Vos estis lux mundi” kojim su donesene nove odredbe za suzbijanje, sprječavanje prikrivanja i prijavljivanje zlostavljanja i nasilja u Crkvi.

Novim dokumentom Papa je naredio svim biskupijama u svijetu da organiziraju jedan ili više trajnih i javnosti dostupnih sustava za prijave seksualnoga zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici, korištenja pedopornografskoga materijala i prikrivanja zlostavljanja. Odluka u kojem će obliku biti ti sustavi prepušteni su biskupijama.

Potaknuti dokumentom Svetog Oca, hrvatski su biskupi na 60. plenarnom zasjedanju u lipnju ove godine osnovali Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te je usvojen Pravilnik o radu i ustroju toga Povjerenstva.

Uskoro su se izrodili i pojedini biskupijski uredi za zaštitu maloljetnika, a prve su osnovale Dubrovačka biskupija te biskupije Zagrebačke crkvene pokrajine.