1. Kolumna patera Marka: Bog je s jednim videom objavljenim na Bitno.netu spasio nerođeni život

MarkoGlogovic

Pavlin Marko Glogović duhovni je heroj borbe protiv zla pobačaja i redovnik koji je sa svim onim što čini puno toga promijenio u ovoj zemlji. Tijekom godine na izmaku, kada bi stigao, pisao je kolumnu za naš portal, a ovo je jedna od najzanimljivijih. Pomolimo se za patera Marka i njegov zahtjevni pastoral.

2. Dva pogleda iz uredništva Bitno.neta na sestru Cristinu

sister-cristina-scuccia

Talijanska redovnica pojavila se i pobijedila na talent showu The Voice of Italy i izazvala puno rasprava o smislenosti takvog evangelizatorskog pristupa. Petar Nodilo SJ i Goran Andrijanić napisali su komentare koji taj nastup pokušavaju objasniti s različitih, ali ne i potpuno suprotnih pozicija.

3. Razgovor s Canetom iz Partibrejkersa: Bog daje najbolje odgovore, a đavo najbolje izlike

Zoran Kostić Cane

Razgovor sa srpskim rock glazbenikom dokazao je kako Bog djeluje na raznim mjestima gdje većina nas to i ne očekuje. Iskrena, proživljena i promišljena vjera u Isusa Krista koju je Zoran Kostić – Cane iskazao u ovom razgovor za naš portal, mnoge je oduševila.

4. Sanja Nikčević o Juliji Kristevoj i sv. Terezi Avilskoj: Ateisti od svetice napravili seksualnu revolucionarku

634318421925646141_1

Za Bitno.net je ove godine počela pisati i hrvatska teatrologinja Sanja Nikčević, a ovaj njezin tekst u kojem se “obračunava” s potpuno iskrivljenim iščitavanjem lika i djela španjolske mističarke izazvao je puno pažnje.

5. Razgovor s Nikolom Grmojom: Žrtvujem se za svoj grad jer je to put koji mi je pokazao Krist

Nikola Grmoja

U Hrvatskoj, unatoč svemu, sazrijeva novi naraštaj intelektualaca koji politiku doživljavaju i prakticiraju na pravilan način. Među njima su i oni poput Nikole Grmoje, dogradonačelnika Metkovića, koji su nadahnuti kršćanskim vrednotama i istodobno spremni surađivati s ljudima drugih svjetonazora s kojima dijele predanost općem dobru.

6. Kolumna Nikoline Nakić: Kada je zločin ubojstva postao ljudsko pravo?

Beba

Zbog ovog teksta naša kolumnistica Nikolina Nakić prijavljena je Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, koje je tražilo očitovanje od nje. Apsurdna situacija koja je ipak, okrenuta na dobro. Govor o tome što abortus doista jest i što donosi u ljudske živote iznova je postao legitiman i sigurno ga više neće biti moguće istisnuti iz javnog diskursa.

7. Evo zašto je sestra Teresa Forcades u krivu i zašto su njene teze nespojive s katoličkom vjerom

Cabra-Forcades

U ovom tekstu isusovac Hrvoje Juko maestralno je pokazao zašto su istupi benediktinke Terese Forcades, čije je ovogodišnje gostovanje u Šibeniku popraćeno s medijskom pompom, u suprotnosti s katoličkom teologijom i naukom.

8. Opasno je za kršćanina ako misli da Sotone nema, ali opasno je i ako ga vidi u svemu oko sebe

Strah

Ovaj tekst izazvao je dosta “prašine”. Naš suradnik Hrvoje Vargić u njemu kritizira klanjanje idolu antimodernizma i pronalaženje duhovnih opasnosti u svemu oko sebe. Trend je to koji je dominira i u nekim hrvatskim katoličkim medijima.

9. Hollywoodski Noa je vjerski fanatik, suočen s deističkim ‘Stvoriteljem’ koji mrzi ljude i nepravedan je

noah_movie_2014-hd-photo

Danko Kovačević potvrdio se svojim tekstovima na našoj stranici kao autor koji kombinira najbolje vrline teologa i filmofila, na način koji je jedinstven u Hrvatskoj. Ovaj tekst o filmu “Noah” to je dokazao.

10. Lucijina pričao: Bila je rukometna reprezentativka, a sada odlazi u zatvoreni samostan karmelićanki

lucija01

Siniša Pucić, nekada novinar, a danas u postulaturi franjevačkog samostana u Samoboru, napisao je ovu prekrasnu priču o mladoj Luciji Tomić i njezinu odlasku u red bosonogih karmelićanki.

11. Biskupi su ovim dokumentom raskrinkali ‘đavolsko lukavstvo’ rodne ideologije koja želi uništiti identitet čovjeka

screenshoot

Ovo je tekst kojeg je dekan zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Tonči Matulić napisao ekskluzivno za naš portal kao komentar poruke hrvatskih biskupa o rodnoj ideologiji “Muško i žensko stovri ih”. Nikakvo dodatno pojašnjenje tu nije potrebno.

12. Andrej Tarkovski – umjetnik koji je svojim filmovima htio ljude okrenuti k Dobru

andrei-tarkovsky

“Svrha umjetnosti nije, kako se obično misli, prenošenje ideja, propagiranje misli. Svrha umjetnosti je pripremiti čovjeka za smrt, preorati mu, uznemiriti dušu, čineći je tako sposobnom da se okrene dobru”, rekao je svojedobno ruski redatelj Andrej Tarkovski. U ovom tekstu Toni Matošin s ljubavlju i razumijevanjem progovara o velikom umjetniku koji je svoje djelo stavio u službu susreta čovjeka i Boga.

Bitno.net