Foto: ShutterstockNakon što je u studenom prošle godine stigla odlična vijest da je trgovački lanac KTC od 1. siječnja za svojih 1400 radnika odlučio uvesti neradnu nedjelju, i ove godine je stigla ohrabrujuća vijest.

Općina Putinovci, koja broji oko 1800 stanovnika, na svojoj je Facebook stranici objavila kako je, prema odluci načelnice općine Jasne Matković, protekla nedjelja bila prva neradna nedjelja za radnike u trgovačkim radnjama. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Nedjelja, 26. siječnja, bila je prva neradna nedjelja trgovačkih radnji u selima Punitovačke općine. Trgovine nisu radile odlukom načelnice Općine Jasne Matković temeljem ovlaštenja koje ima kao načelnica, a temeljem sastanka sredinom siječnja u prostoru Općine Punitovci s predstavnicima trgovačkih radnji u selima Punitovačke općine, Danijelom Mićanom, vlasnikom trgovine Guti u Josipovcu Punitovačkom i Mirka Šimića, voditelja trgovačkih radnji NTL-a za istok u kojima su i radnje u Josipovcu Punitovačkom i Punitovcima. S pekarom iz Satnice Đakovačke i vlasnicom trgovine „Aska“ u Punitovcima dogovor je postignut telefonskim putem.

Odluka se odnosi i na rad državnim blagdanima i praznicima.

U nedjelju 26. siječnja trgovine nisu radile osim pekarske radnje kojoj je primjena Odluke odgođena za idući tjedan. Od 25 naših mještana za neradnu nedjelju trgovačkih radnji, 23 je pozdravilo dogovor, odnosno Odluku o neradnoj nedjelji naših trgovačkih radnji, a dva ispitanika nisu bila ni za, ni protiv.”

Iz Katekizma

Govoreći o zalaganju kršćana za neradnu nedjelju Katekizam Katoličke Crkve u točki 2188 kaže:

„Poštujući slobodu vjerovanja i zajedničko dobro sviju, kršćani se moraju truditi da nedjelje i blagdani Crkve budu zakonski priznati kao neradni dani. Oni treba da svima javno pruže primjer molitve, poštovanja i radosti, i da svoje predaje brane kao dragocjen prilog duhovnom životu ljudskog društva.“

NERADNA NEDJELJA TRGOVINA U OPĆINI PUNITOVCI23 MJEŠTANA OD 25 POZDRAVILO ODLUKUNedjelja 26. siječnja bila je prva…

Objavljuje Općina PunitovciNedjelja, 26. siječnja 2020.

Ivo Džeba | Bitno.net