U fokus javnosti p. Tvrtko Barun došao je početkom migrantske krize, kada je kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice (JRS), zajedno s drugim karitativnim i pastoralnim organizacijama Crkve u Hrvatskoj, pokrenuo brojne aktivnosti i projekte s ciljem pomaganja izbjeglicama i migrantima.

“Isusovačku službu za izbjeglice počeo sam voditi 2014. godine kada su aktivnosti bile minimalne, no onda je odjednom buknula izbjeglička kriza i, koliko god je to s jedne strane bilo izazovno, toliko mi je bilo drago što sam od početka bio u toj priči jer je trebalo steći puno znanja i iskustva da bismo mogli dobro reagirati”, rekao je p. Barun u razgovoru za Večernji TV.

“Naš rad utemeljen je na vrijednostima Evanđelja. Mislim da je biti otvoren drugima i drugačijima izazov za sve ljude bez obzira na vjeru. Kristov život i Kristove riječi mogu nama kršćanima samo pomoći da se lakše odlučimo za tu otvorenost, prihvaćanje stranca, prepoznavanje dobroga u drugome, dopuštanje da nas drugi obogati svojom različitošću, traženje i pronalaženje Božjeg lica u osobi koja je u potrebi. Na svakom kršćaninu je odluka u kojoj mjeri i na koji način želi odgovoriti na taj poziv”, riječi su p. Baruna nakon što mu je Odbor za nagradu „Europski građanin” Europskoga parlamenta u lipnju 2017. dodijelio ovo prestižno priznanje.

U spomenutom razgovoru za Večernji TV, p. Barun se osvrnuo i na svojih šest godina djelovanja u JRS-u, prisjetivši se kako su na samom početku imali samo dvoje zaposlenih, dok danas, samo u Hrvatskoj, djeluje više od 80 volontera, a na cijelom području djelovanja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo) u imaju 45 zaposlenih osoba.

“Teško je reći u broj kolikim smo ljudima pomogli, ali mislim da smo na neki način došli u kontakt s 90 posto svih osoba koje su prošle kroz Hrvatsku. U svakoj je zemlji naš način rada specifičan jer je drugačije okruženje”, rekao je p. Barun koji uskoro preuzima službu provincijskog ekonoma.

Njegov nasljednik, 37-godišnji riječanin p. Stanko Perica, koji će 31. srpnja preuzeti vođenje JRS-a u jugoistočnoj Europi, kazao je kako smatra da je JRS jedan od najvažnijih isusovačkih apostolata, te kako ga rad s ljudima koji su u potrebi kao oblik svećeničkog djelovanja najviše privlači , jer tako najlakše susreće Boga. Kao misionar u Keniji i Tanzaniji, te volonter u talijanskom JRS-u, gdje je tri godine radio s velikim brojem izbjeglica, većinom iz afričkih zemalja, p. Perica shvatio je koliko organizacije poput JRS-a mogu pomoći u integracijskom procesu i spasiti one koji su u potrebi od beznađa i života na ulici.

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je neprofitna humanitarna udruga sa tridesetpetogodišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako služi gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Intervju s Tvrtkom Barunom za naš portal možete pročitati OVDJE.