Lijepo je bilo čuti danas radosnu vijest da Vas je Sveti Otac imenovao hvarskim Ordinarijem nakon što je mons. Petar Palić pošao preuzeti novu dužnost u Mostaru. Ugodno je bilo uz to „uživo“ slušati Vaše obraćanje nazočnima u Nadbiskupskoj palači u Splitu i onima koji su putem medija pratili taj događaj. Slažem se s riječima Vašeg nadbiskupa mons. Barišića kako je „Božja Providnost svrnula svoj pogled na prezbiterij Splitsko-makarske nadbiskupije“, te iz Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu izabrala Pastira za biskupiju na otocima Hvaru, Braču i Visu.

Prošle jeseni imao sam priliku u nekoliko navrata sudjelovati na liturgiji u novoizgrađenoj  crkvi u Solinu i osjetiti Vašu domaćinsku raspoloživost. Drago mi je što Vam mogu izraziti svoje  čestitke na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo. Očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se. Ima netko tko sve vodi i upravlja. Sami ste u obraćanju izjavili kako sada „činite korak u nepoznato u svakom smislu“, ali da imate sigurnost kako će Vas „na tom putu pratiti Božja ruka i zagovor Majke Marije“. Uostalom, Crkva koja Vas je izmolila i novi Vam zadatak povjerila pripada Kristu, pa svu svoju brigu povjerite Njemu.

Vaše buduće služenje prvenstveno je usmjereno prema vjernicima časne Hvarske biskupije u koju sam godinama kao dubrovački biskup rado navraćao i sudjelovao u liturgijskim slavljima. No, teologija biskupske službe veli kako je biskupsko služenje na otajstven način umreženo u zajedništvo i s drugim biskupima našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično, nego sakramentalno. Neka Vam svijest o tom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Jer puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika.

Preporučit ću Vaš budući rad zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe od Otoka, kojoj ste služili zadnjih sedam godina, kao i zagovoru nebeskih zaštitnika Hvarske biskupije, sv. Stjepana pape i svetoga Prošpera, kao i svih naših hrvatskih svetaca i blaženika. Uz srdačan pozdrav i iskrene čestitke sa željom i molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva. U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije