Donedavni župnik i upravitelj Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, don Ranko Vidović, imenovan je novim hvarskim biskupom.

Odluku pape Franje pročitao je danas, malo iza 12 sati, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Biskupija koja obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis, bez biskupa je od srpnja prošle godine kada je dotadašnji prelat mons. Petar Palić preuzeo upravljanje Mostarskom biskupijom. Mons. Palić nastavio je pritom obnašati i ulogu apostolskog upravitelja Hvarske biskupije.

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama kao treće od jedanaestero djece.

Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu da bi potom preuzeo službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu. Tu funkciju obnašao je do 2014. godine kada je imenovan župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata.

Prilikom imenovanja nadbiskup Barišić govorio je o njemu biranim riječima.

“Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i otocima Hvaru, Braču i Visu.”

“Sigurno se danas zbog tebe raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoji kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti.”

*Životopis novog hvarskog biskupa možete pročitati OVDJE.

**Zahvalni govor koji je don Ranko Vidović dao prilikom imenovanja pročitajte OVDJE.