Don Ranko Vidović, koji je do sada obnašao službu župnika i upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, imenovan je novim hvarskim biskupom.

Odluku pape Franje pročitao je danas u 12 sati splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Kratki životopis

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek kao treće od jedanaestero djece.

Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976.-1980.). Potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim preuzima službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje ostaje do 2014. godine. Te godine je imenovan župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je članom nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

Papa Franjo imenovao ga je 4. ožujka 2021. godine hvarskim biskupom.

‘Rado viđen’ i ‘raspoloživ za pomoć’

Prilikom imenovanja nadbiskup Barišić biranim je riječima govorio o don Ranku Vidoviću.

“Sveti je Otac prepoznao u tebi revnost kojom si privlačio ljude Kristu pa te je našao doličnim za nove zadaće u Crkvi. Tvoje dugogodišnje pastoralno iskustvo koje si stjecao kao svećenik, župnik i dekan u našoj nadbiskupiji, sada će doći do novog izražaja u hvarskoj biskupiji. Dugo te osobno poznajem i uvjeren sam da ćeš svojom otvorenošću i neposrednošću znati biti otac i brat svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ljudima dobre volje u tvojoj novoj biskupiji i otocima Hvaru, Braču i Visu.”

Dodao je i kako će mons. Vidović u “ovoj kući uvijek biti dobrodošao brat.”

“Sigurno se danas zbog tebe raduje cijeli prezbiterij naše mjesne Crkve. U društvu svećenika uvijek si rado viđen, u razgovorima i raspravama konkretan i jasan, za druženja i hodočašća uvijek spreman, za pomoći svakome tko ti pokuca na vrata raspoloživ. Tvoji kolege i braća, kako ovi ovdje nazočni tako i svi do kojih dopre ova vijest uputit će ti svoju čestitku, ali, uvjeren sam, i molitvu da budeš snažan i ustrajan u naviještanju radosne vijesti.”