Riječki nadbiskup Mate Uzinić osvrnuo se danas na svom Facebook profilu na pitanje zlostavljanja u Crkvi.

U sklopu propovijedi za blagdan Cvjetnice koji Katolička Crkva sutra slavi, mons. Uzinić istaknuo je kako “Isus nije Bog kojega svi pozdravljaju i slave. On je i Bog raspet na križu.”

“Naš Bog raspet na križ i dalje tijekom naše ljudske povijesti na najdrastičniji način proživljava otajstvo muke u mukama svoje braće i sestara do kraja vremena. Za nas koji vjerujemo u ovo otajstvo trajnog Isusovog sudioništva u mukama ljudi svih vremena, u današnjem evanđeoskom ulomku osobito zvuči Isusov molitveni vapaj: ‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?'”

Taj vapaj, nastavlja riječki nadbiskup, “danas osobito bolno odzvanja u Crkvi koja bi trebala biti tješiteljica i znak Božje blizine”.

“Čujemo ga u vapaju zlostavljanih, djece i ranjivih odraslih osoba, čije smo vapaje ušutkali i zataškavali, a ranjenost ignorirali, ponekad zbog nesnalaženja, a često zbog nekih drugih interesa. Čujemo li taj vapaj? Daj, Bože, da to postane i naš vapaj, da to postane vapaj cijele Crkve, jer će to biti znak da smo konačno u središte stavili žrtve i njihove potrebe, a ne instituciju i njezin ugled.”

Isusov vapaj: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?”, danas osobito bolno odzvanja u Crkvi koja bi trebala biti…

Objavljuje Mate UzinićSubota, 1. travnja 2023.

Povijesni slučajevi seksualnih zlostavljanja i dalje su jedna od gorućih tema u Crkvi, unatoč naporima zadnjih papa da se to pitanje što bolje kanonski regulira te spriječe daljnja zlodjela.

Naš portal tako je jučer pisao da su španjolski biskupi tamošnjem pučkom pravobranitelju dostavili šest svezaka informacija o slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Također, proteklih tjedana nadbiskup Đakovačko-osječki Đuro Hranić našao se pod optužbama da je zataškao slučaj seksualnog zlostavljanja koje je navodno počinio velečasni Zlatko Rajčevac, župnik u Sotinu.

Mons. Hranić na optužbe se osvrnuo na konferenciji za novinare, a svoje mišljenje dala je i Apostolska nuncijatura, potvrdivši da je biskup postupao po zakonu, ali da nije pokazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama.

Dodajmo i da je Vatikan nedavno objavio novu verziju motuproprija o spolnom zlostavljanju.