Predsjednik Španjolske biskupske konferencije (CEE), kardinal Juan José Omella, predao je pučkom pravobranitelju Ángelu Gabilondu šest svezaka s informacijama o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika, javlja CNA.

U razgovoru za Radio Nacional de España nadbiskup Omella objasnio je kako se radi o informacijama o slučajevima zlostavljanja koje su prikupile španjolske biskupije. Kaže da je pučkom pravobranitelju dostavljeno „šest svezaka razmatranja sa svim podacima do kojih su do sada došli“.

Naglasio je da on, kao španjolski prelat, ima obvezu „poduzeti sva sredstva u iskorjenjivanju zlostavljanja maloljetnika“. Dodao je kako su ti slučajevi donijeli „veliku štetu, i to ne samo Crkvi, nego i društvu“.

Kongres zastupnika prošle je godine naložio pučkom pravobranitelju osnivanje neovisne komisije koja će izvještavati o pritužbama na seksualno zlostavljanje unutar Katoličke Crkve.

Mjesec dana ranije Španjolska biskupska konferencija je objavila da je angažirala odvjetničku tvrtku za provođenje vanjske revizije. Pretpostavlja se da bi taj posao trebao trajati godinu dana. Zaključci revizije još nisu objavljeni.

Inače, u Španjolskoj djeluje više od 200 ureda posvećenih zaštiti maloljetnika i sprječavanju zlostavljanja, a vode ih biskupije, vjerske zajednice i brojni laički pokreti. Treba spomenuti da je tijekom 2022. Španjolska biskupska konferencija zaprimila 186 novih slučajeva optužbi za zlostavljanja koji su se dogodili od 1950. godine.