Velečasni Mario Križanac, koji se nedavno našao na naslovnicama medija zbog skupljanja priloga za izradu križnog puta, u intervjuu za Book.hr odgovorio je na optužbe dijela župljana.

Podsjećamo, vlč. Križanac, župnik u Reki kraj Koprivnice, uputio je župljanima listić u kojem ih poziva na donaciju za izradu vanjskog križnog puta kod crkve u Reki:

“Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljujemo na dosadašnjoj materijalnoj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti se da zajedno izgrađujemo našu župu.”

“Preporučamo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kuna. Ako želite da vaše ime bude uz postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kuna, a za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kuna”.

Upravo su ove posljednje dvije rečenice zasmetale nekim župljanima koji su župnika prozvali za “licemjerje” i “manipulaciju ljudima”.

Odgovarajući na pitanje kako komentira činjenicu da mu mediji zamjeraju što je predložio iznos donacije po obiteljima i navođenje imena donatora koji će dati veće iznose, vlč. Mario Križanac odgovorio je:

“U dogovoru sa župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem već pet godina zaredom putem letaka u korizmi obavještavamo župljane o projektu za koji sakupljamo novac. Na taj smo način do sada financirali župne projekte, poput župnog časopisa i uređenja okoliša, živih jaslica, kovane ograde oko crkve i 40. obljetnice župe. U 2019. godini odlučili smo napraviti vanjski križni put. Zato smo podijelili letke svima onima koje smo smatrali župljanima ili prijateljima župe Reka.”

“U letcima smo predložili iznos od 100 kuna po obitelji, te naveli mogućnost doniranja i većih iznosa (1000 kuna i 3000 kuna) onima koji mogu, poput poduzetnika, obrtnika… Smatrali smo da je poticajno zahvaliti donatorima koji mogu donirati veće iznose na način da njihova imena naznačimo na određenom mjestu. Ujedno smo na taj način željeli rasteretiti one koji nisu u mogućnosti donirati novčana sredstva. S više bismo novca, naravno, znatno ubrzali kvalitetu i realizaciju projekta. Slično iskustvo imali smo prije nekoliko godina, kada smo prikupljali sredstva za kovanu ogradu. Tada smo predložili iznose od 2000 kuna po kovanom polju, što su poneki poduzetnici i župljani rado prihvatili i donirali spomenuti iznos a njihova su imena navedena na ogradi oko crkve u Reki.”

Župnik je prokomentirao i istupe Davida Pokosa, koji živi na teroritoriju župe, a koji je na svom Facebook profilu kritizirao letak (i čiji su istup prenijeli neki mediji), napisavši: “Dignite kredite, to je prilika koja se ne propušta, jer tko ima više novca taj je bliži Bogu”.

“Bez obzira na iznos koji vjernici doniraju, bitno je da je od srca. Na primjer, ako jedna bakica od svoje sirotinje od srca daruje 10 kuna, to može biti više pred Bogom od 3000 kuna koje netko bez volje daruje od svoga viška”, istaknuo je u rečki župnik u svom odgovoru.

“Svim župljanima i prijateljima župe treba omogućiti da daruju – kako onima koji mogu doći u crkvu, tako i onima koji ne mogu. Zato smo odlučili obavijestiti i posjetiti župljane. Sve je, naravno, dobrovoljno. Na kraju, sve napravljeno ostaje župljanima i njihovoj djeci. A tko je veći vjernik, treba prepustiti dragom Bogu da prosudi, on zna kakvo je naše srce.”

“Koliko znam, i prije moga dolaska znalo se skupljati po selu za obnovu crkava”, zaključio je vlč. Mario Križanac koji kao župnik u Reki djeluje od 2010. godine.

Podsjećamo, vlč. Križanac već se jednom našao u sukobu s dijelom župljana nakon što je raspustio župni zbog. Tada je također završio na naslovnicama hrvatskih medija.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Bitno.net