Iako bi se teško moglo pretpostaviti da zbivanja oko župnih zborova mogu biti medijski zanimljiva tema, proteklih se dana mnogo pisalo o događajima oko raspuštanja župnog zbora iz župe Reka pokraj Koprivnice.

Župnik Mario Križanac, koji je raspustio spomenuti župni zbor, u razgovoru za portal Book.hr rekao je kako se na raspuštanje odlučio jer su „određene osobe u zboru negativno djelovale, odbijajući i nove članove koji bi se htjeli priključiti i same voditelje zbora“, koje su zbog toga morali često mijenjati.

Zbor, kako kaže, nije raspustio „tijekom mise“, kako su neki mediji prenijeli, nego „na kraju svete mise, nakon što su pročitane župne obavijesti“.

„Članovima zbora nisam htio to izravno reći nasamo prije nego što sam to rekao javno nakon župnih obavijesti, kako ne bi potom počele neke druge vrste tračeva“, pojasnio je župnik Križanac tu svoju odluku.

Odlučujući trenutak, priča Križanac, dogodio se kada su članovi zbora odbili sudjelovati na domjenku s članovima susjednih zborova. „Kada sam vidio da se članice zbora na moj poziv na ovaj domjenak ne žele odazvati iz nekog kolektivnog dogovora, da nisu za crkveno zajedništvo, da ih zapravo ne zanima zajedništvo unutar župne zajednice u našem kršćanskom duhu, shvatio sam da je zaista krajnje vrijeme da nešto poduzmem, odnosno da ih raspustim“, rekao je.

Istaknuo je i kako je izvučeno iz konteksta da je starost bila razlog zbog kojeg je raspustio zbor, pojasnivši da se na nju referirao kako bi olakšao situaciju. “Naime, one su same često znale govoriti da su stare, da više ne mogu pjevati i sl. pa sam ja zapravo te njihove riječi samo ponovio nakon mise kao samo jedan, dodatan razlog raspuštanja misleći da im na neki način još i činim uslugu“, objasnio je župnik.

Ivo Džeba | Bitno.net