“Misterij nestalog križa” s vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale, koji je oštećen u nedavnom potresu, napokon bi mogao biti riješen.

Nakon što su se prvo pojavile informacije kako je križ pao na krov Nadbiskupskog dvora te ga probio (neki su mediji pisali i da je završio ispred vrata Kardinalove sobe), kardinal Bozanić u izjavi medijima poručio je kako križ još uvijek nije pronađen.

Prema pisanju Večernjeg lista, radi se o predmetu koji je popravljen, ponovno pozlaćen i vraćen na toranj za Uskrs 2013., a visok je 2,55 metara, širok 1,44 metra i teži 1500 kilograma.

Nećete imati priliku uživo

Objavljuje Večernji listPonedjeljak, 23. ožujka 2020.

No, ekipa s Cro Dronea objavila je na Facebooku fotografije snimljene dronom koje pokazuju predmet slične boje i veličine zabijen u krov katedrale.

Ovako izgleda vrh južnog tornja Zagrebačke katedrale na kojem se nalazio križ nakon potresa/Je li pronađen križ s južnog tornja Zagrebačke katedrale/Foto: Cro Drone

Cro Drone je našem portalu ustupio dodatne fotografije u visokoj rezoluciji. Na njima se jasno vidi jedan pozlaćeni krak koji je zabijen u krov dok je ostatak vjerojatno završio na tavanu zagrebačke prvostolnice. Povrh zabijenog kraka također se mogu vidjeti krhotine iste boje koje moguće predstavljaju razbijene dijelove križa.

Foto: Cro Drone

Foto: Cro Drone

Foto: Cro Drone

Je li ovime riješen “misterij nestalog križa” saznat ćemo vjerojatno tek nakon detaljnih pregleda štete na katedrali.

Tino Krvavica | Bitno.net