“U Hrvatskoj 10-ak djece prolazi kroz promjenu spola” to je naslov članka objavljenog u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista koji tematizira problem “transrodne” djece, dakle one kod kojih, kako to tvrde zastupnici rodne teorije, “rod nije identičan s biološkim spolom”.

Novinarka Kristina Turčin u tekstu je pojasnila trenutačno u Hrvatskoj važeću proceduru u takvim slučajevima, kroz razgovor s “pionirkom u području transseksualnosti u Hrvatskoj” dr. Natašom Jokić Begić, kliničkom psihologinjom s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dr. Jokić Begić tako je izjavila kako u Hrvatskoj postoji stručan tim koji procjenjuje djecu koja imaju problema s time da se osjećaju “zatočena u svom tijelu”, odnosno pokazuju karakteristike “transrodne djece”. Psihologinja je pojasnila kako taj tim, u skladu s postojećim medicinskim procedurama, pregledava dijete i ako utvrde kako je riječ o “transrodnosti” započinju hormonalnu terapiju.

Trenutačno je u Hrvatskoj 10-ak djece koji prolaze kroz tu terapiju, pojasnila je psihologinja.

“Dosadašnja iskustva su jako, jako dobra… Nakon punoljetnosti osobe mogu i na kiruršku promjenu spola, koja se izvodi mnogo lakše jer nikad nisu prošli prirodni pubertet”, poručila je doktorica.

Iako Jokić Begić upozorava kako problemu “transrodne djece” treba pristupiti “bez bezuvjetnog podržavanja”, njezine izjave, kao i cijeli tekst kojega su one dio, očito sve pozicije rodne teorije postavljaju kao potpuno neupitno znanstveno dostignuće. U tekstu se navodi kako se “svijest o rodu formira u dobi od oko tri godine” i da se “kod jednog dijela djece rod ne poklapa s biološkim spolom”. Nigdje u tekstu niti jednom riječju ovo nije dovedeno u pitanje, kao niti opravdanost radikalnog zahvata hormonalne terapije te nije konzultiran stručnjak koji bi na cijelo pitanje dao drugačiji pogled.

I to sve unatoč tome što zahvat hormonalne terapije nad malodobnom djecom mnogi znanstvenici smatraju opasnim eksperimentom čije su psihološke posljedice potpuno nepoznate.

Među tim znanstvenicima su i Amerikanci dr. Lawrence Meyer i dr. Paul McHugh koji su nedavno objavili veliko istraživanje “Seksualnost i rod” u uglednom znanstvenom časopisu The New Atlantis.

Meyer, znanstvenik na Odjelu za psihijatriju Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, i McHugh, profesor psihijatrije i biheviorističkih znanosti na medicinskom fakultetu istog sveučilišta napravili su veliko istraživanje u kojem su utvrdili kako većina teorija o osobama homoseksualnih sklonosti i “transseksualaca”, koje su danas u javnom mnijenju prihvaćene kao istinite i konačne, nemaju znanstveno utemeljenje.

Kao jedan od glavnih motiva za ovo istraživanje naveli su upravo trend medicinskih zahvata nad djecom koja se ne identificiraju sa svojim spolom, pa su podvrgnuta hormonalnim terapijama ili u nekim slučajevima operacijama “mijenjanja spola”.

“Živimo u vremenu kada ljudi traže znanstvene dokaze da je antibiotik koji piju zdrav za njih. Ali, upravo bez ikakvih dokaza žele raditi takve radikalne zahvate nad svojom djecom i zato prosvjedujemo protiv toga”, rekao je McHugh.

U istraživanju, koje je rađeno na temelju analize preko 200 radova o seksualnosti i rodnom identitetu znanstvenici navode kako nema znanstvenog dokaza za teoriju da je “rodni identitet stalna kategorija kod ljudskih bića koja je neovisna o njihovu biološkom spolu”.

Zbog toga upozoravaju na olako donošenje odluka o hormonalnim terapijama ili kasnijim promjenama spola.

“Duboko nas zabrinjava da su ovi zahvati i terapije potpuno neproporcionalne razini stresa kroz koju prolaze djeca koja su dijagnosticirana kao ona koja svoj rod ne poistovjećuju sa svojim spolom. Oni su i potpuno preuranjeni jer većina djece koja prolaze kroz to razdoblje, prestaju imati te probleme u kasnijim godinama, što su pokazala istraživanja. Također, nedostaje istraživanja koja bi ispitala dugoročnije posljedice takvih zahvata. Strogo upozoravamo u takvim slučajevima”, poručuju američki stručnjaci.

Britanski psihijatar Rick Fitzgibbons upozorio je da se mlade koji su zbunjeni oko roda “potiče da razmotre operaciju promjene spola, a da ih se pritom ne upozorava na ozbiljne rizike povezane s takvom operacijom“. Ti rizici su, kaže Fitzgibbons, povezani s “povećanom sklonošću samoubilačkom ponašanju” koji su istraživanja zabilježila kod osoba koje su se podvrgle operacijama spola.

Dok, dakle, s jedne strane stručnjaci upozoravaju kako takvi zahvati nad “transrodnom” djecom nemaju čvrsto znanstveno pokriće i istražene posljedice, s druge strane naši mediji o takvim zahvatima pišu potpuno nekritički, neizravno kritizirajući naš zdravstveni sustav što takve zahvate dodatno ne olakšava.

“Biološke činjenice ne smiju biti zaboravljene u žaru stvaranja novih društvenih agendi”, upozorili su Meyer i McHugh na moguće opasnosti situacije u kojoj ideologija potiskuje znanost, čemu očito svjedočimo i u Hrvatskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net