“Hrvatska Vlada inzistira na promociji slobode vjeroispovijesti vjernika kao i na promociji i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji definira kao zajednicu muškarca i žene kao prirodnu i osnovnu jedinicu ljudskog društva. Pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar Europske unije. U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj”, stoji u primjedbama koje je Hrvatska uputila na zaključke Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava.

Ovo očitovanje nastalo je pri vladinom tijelu Koordinacije za europsku i vanjsku politiku i ljudska prava nad kojim nadzor ima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Kako prenosi stranica Narod.hr, riječ je, među ostalim, i o svojevrsnoj reakciji naših vlasti na inicijativu nizozemske vlade da se osnuje fond koji će nadoknaditi gubitak sredstava u financiranju pobačaja u svijetu nastao odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Podsjetimo, Trump je donio odluku o prekidu financiranja državnim novcima nevladinih udruga koje organiziraju i rade abortus u inozemstvu. Riječ je o 600 milijuna dolara koji su tako izbačeni iz cijelog sustava abortivne industrije u svijetu i koje sada pojedine države članice EU-a žele nadoknaditi novcem svojih poreznih obveznika.

Lijevo-liberalni mediji očekivano su napali novu hrvatsku međunarodnu politiku po pitanju ljudskih prava.

Iz ministarstva vanjskih poslova poručili su kako je ta politika u skladu s demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima koje zastupa pobjednička politička opcija.

Ministar Davor Ivo Stier je za Narod.hr komentirao ove kritike te rekao kako izjava proširuje rad hrvatske vlade u promicanju ljudskih prava tražeći veću pozornost zajednice na progon vjerskih manjina u svijetu, a posebice kršćana koji su tijekom 2016. bili najugroženijom skupinom.

“Naša stajališta promiču ustavne vrednote, što je i dužnost hrvatske diplomacije. U tom smislu spominjanje braka kao zajednice žene i muškarca zapravo je citat iz Ustava Republike Hrvatske”, rekao je za Narod.hr.

Hrvatske primjedbe poklopile su se s onima koje su na isti dokument poslali Mađarska i Poljska.

U ovome slučaju, dakle, hrvatska Vlada pokazala je kako je spremna braniti demokršćanska načela koja su, među ostalima, u temelju programa glavne stranke u vladajućoj koaliciji – Hrvatskoj demokratskoj zajednici. I to je za svaku pohvalu.

Bitno.net