Hod za život ove će se godine održati u lipnju ili na jesen, i to u osam gradova, stoji u priopćenju koje su uputili iz istoimene udruge.

“Organizacijski odbor odlučio je da se 5. Hod za život, obitelj i Hrvatsku neće ove godine održati u svibnju zbog propisanih mjera Stožera civilne zaštite“, poručila je Andreja Kotnik, koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu na današnjoj konferenciji za medije.

Kotnik je istaknula da se ove godine u svibnju Hod za život trebao održati kroz tri subote u osam hrvatskih gradova, zalažući se za zaštitu života svakog čovjeka bez diskriminacije. 

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: ‘Za zaštitu svakoga života – bez diskriminacije!’. Svaki je ljudski život jednako vrijedan, od začeća – život nerođenih i život mladih, obitelji, trudnica, djedova i baka koje smo se osobito u ovo vrijeme krize zbog koronavirusa sjetili”, dodao je Ivan Mihanović, koordinator Hoda za život u Zagrebu. 

Lidija Blagojević podsjetila je pak da se Hod za život prvi put prošle godine održao u Osijeku i Zadru. 

“Odjeci Hoda za život u Slavoniji bili su toliko dobri da se pridružio i Slavonski Brod u kojem ćemo ove godine, ako to okolnosti dopuste, prvi put hodati za zaštitu nerođene djece, njihovih majki, očeva, naših djedova i baka i svakoga ljudskog života”, rekla je Blagojević, inače koordinatorica za Osijek.

Boris Prpić poručio je kako su, uz Slavonski Brod, “Sisak i Imotski gradovi u kojima će se prvi put organizirati Hod za život ove godine, ovisno o prilikama”.

Iz Udruge su ustvrdili i kako neke statistike “pokazuju da su se dvije trećine žena u Hrvatskoj koje su počinile pobačaj na to odlučile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline”.

“Svakoj majci i ženi koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju, treba dati punu podršku!“ dodao je Boris Prpić.

Iz Hoda za život poručuju da aktualna vlast treba ulagati u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, te omogućiti konkretniji društveni i ekonomski napredak osobito za sve koji žele imati djecu i obitelj. 

“Osim što je broj gradova koji sudjeluju veći, i broj zastava na lokacijama je veći, što pridonosi osvještavanju društva za zaštitu svakog ljudskog života”, rekao je Mihanović. 

Zastave se vijore na najvećim gradskim lokacijama – na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Eugena Kvaternika, Trgu Republike Hrvatske, Trgu kralja Tomislava i od srijede na Trgu žrtava fašizma.