Stotine ljudi, od beba u kolicima do osoba starije životne dobi, hodalo je danas ulicama Rijeke i Osijeka u sklopu Hoda za život, obitelj i domovinu.

Raznobojne majice i transparenti s porukama ljubavi i podrške obilježili su obje povorke koje su se na riječkom Korzu te osječkom parku Zrinjevac okupile oko 10 sati.

Prvi osječki Hod za život okupio je velik broj ljudi koji su uz pjesmu hodali do centralnog osječkog Trga Ante Starčevića gdje su uslijedili govori i prigodni glazbeni program koji je predvodio Stjepan Jeršek Štef.

Koordinatorica Lidija Blagojević u obraćanju okupljenima istaknula je kako se znanost i svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj slažu da život počinje začećem te da stoga žele hodati za svako rođeno i nerođeno dijete te za zaštitu nerođenih, kao najmanje zaštićene manjine u Hrvatskoj.

hod za život Osijek

Osijek – Hod za život/Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Predsjednica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić kazala je kako je cilj “Hoda za život” društvena, zakonska i svaka druga zaštita života, od početka do kraja.

“Želimo da ono što nosi u svom tijelu kada je trudna, a znanost bez sumnje pokazuje da je to čovjek, i ima zakonsku zaštitu od začeća do smrti.”

Pred kraj skupa Hodu se pridružio i đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, poručivši da ga raduje vidjeti toliko mladih u Hodu za život, javlja Narod.hr

U Osijeku se okupilo i nekolicina pro-choice protuprosvjednica s transparentima.

Riječki se Hod ove godine održao istom trasom kao prošle, od Gradske ure, Korzom do Jelačićeva trga gdje je priređen glazbeni program bez govora.

hod za život Rijeka

Rijeka – Hod za život/Foto:Goran Kovacic/Pixsell

U pro-life povorci sudjelovala je i šesteročlana obitelj Konta koja je za Laudato TV izjavila kako “radost koja donosi obitelj nadmašuje sve poteškoće koje se mogu naći na putu”.

Nekoliko minuta nakon što je povorka krenula od Gradske ure ispriječilo se desetak protuprosvjednica, no ubrzo ih je uklonila policija.

hod za život Rijeka

Rijeka – protuprosvjednice nakratko zastavila pro-life povorku/Foto:Goran Kovacic/Pixsell

Istovremeno s Hodom za život u Rijeci je trajao i Hod za slobodu.

Riječka policija objavila je kako je na oba skupa sudjelovalo oko 1000 osoba.

Također je poručila kako će zbog remećenja javnog reda i mira protiv 13 osoba koje su sudjelovale u zaustavljanju Hoda za život biti podnijeti optužni prijedlozi. Jedna osoba počinila je i prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici.

Uz Rijeku i Osijek koji su hodali danas, iduće subote, 25. svibnja, Hod za život održat će se i u Zagrebu, Splitu te prvi put u Zadru.

Fotogaleriju s Hoda za život u Osijeku i Rijeci možete pogledati OVDJE.

*tekst je osvježen novim informacijama koje je objavila PU Primorsko-goranska

Tino Krvavica | Bitno.net