Sporadični protukršćanski incidenti vandalizacije crkvene imovine i vjerske baštine nastavili su se i u Hrvatskom zagorju, gdje je nepoznati počinitelj zapalio kip Majke Božje Kunagorske u Pregradi. Veća šteta nije počinjena zahvaljujući pravovremenoj reakciji pregradske vatrogasne službe.

“S tugom i nevjericom primio sam vijesti o vandalizmu koji je izvršen na vjerskim objektima i simbolima na Kunagori, te u ime Grada Pregrada najoštrije osuđujem ovaj čin. Želim izraziti veliku zahvalnost članovima DVD Pregrada koji su brzom reakcijom ugasili požar i odmah me obavijestili o ovom incidentu. Također, važno je istaknuti i brzu i odlučnu reakciju policije koja je započela istragu kako bi pronašla počinitelje i omogućila pravosudnim tijelima daljnje procesuiranje”, napisao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj na Facebooku.

S tugom i nevjericom primio sam vijesti o vandalizmu koji je izvršen na vjerskim objektima i simbolima na Kunagori, te u…

Objavljuje Marko VešligajPonedjeljak, 6. studenoga 2023.

“U skladu s pozivom vlč. Mikeca, apeliram na sve građane da se suzdrže od podizanja tenzija i širenja informacija ili dezinformacija putem društvenih mreža. Umjesto toga, molimo vas da sva saznanja o ovom događaju odmah prijavite policiji kako bi se što prije pronašli i kaznili počinitelji. Uništavanje kulturne baštine i vjerskih simbola nije samo krivično djelo, već i moralno neprihvatljivo ponašanje koje vrijeđa osjećaje vjernika i našu tradiciju. Očekujemo da će policija temeljito istražiti sve okolnosti slučaja i pronaći krivce kako bi bili izvedeni pred lice pravde”, dodao je Vešligaj i zaključio:

“Dužnost nam je da se uvijek, bilo kao pojedinac ili zajednica, suprotstavimo uništavanju bilo koje vrste spomeničke ili sakralne baštine i osudimo ovakvu vrstu ponašanja. Grad Pregrada će također dati svu potrebnu pomoć i potporu Župi Uznesenja BDM u Pregradi da se sve oštećeno i uništeno sanira i vrati u prvobitno stanje u što kraćem roku. Ne ponovilo se!”

U posljednjih nekoliko godina, svjedočili smo vandalizaciji katoličke i pravoslavne baštine diljem Hrvatske, kao i znatno mnogobrojnijim slučajevima vandalizacije katoličkih objekata, simbola, kapelica i groblja u Bosni i Hercegovini.