Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić prošloga je tjedna objavio priopćenje u kojem je vjernike upozorio na duhovne seminare pod vodstvom Josipa Lončara i zajednice Kristofori, u kojem je izjavio kako oni nisu tražili suglasnost za organizaciju “Škole molitve” na području njegove biskupije. Bitno.net je nakon toga objavio odgovor Josipa Lončara biskupu. Biskup Križić je ovih dana za portal Likaplus opširno objasnio zbog čega je vjernicima odlučio poslati upozorenje na rad zajednice Kristofori.

Na početku je naveo odluke Hrvatske biskupske konferencije o djelovanju različitih karizmatskih pokreta i drugih udruga u Katoličkoj Crkvi. Naime, svi seminari se trebaju prethodno dogovoriti s dijecezanskim biskupom. Za poziv i organiziranje takvih seminara Ordinarij treba imenovati povjerenstvo ili povjerenika. Ordinarij je odgovoran za pastoral u svojoj nad/biskupiji i dotični karizmatski skupovi ne bi smjeli biti disonantni s pastoralnim planom i programom dotične nad/biskupije. Organizacija takvih seminara i događaja mora biti transparentna i za njih se ne smiju naplaćivati ulaznice. Naposljetku, HBK bi trebala imati pouzdane informacije o dotičnim osobama, kakve su to osobe u svome redu, provinciji, nad/biskupiji i s kakvim namjerama dolaze.

„Ovakav pristup i oprez je nužan da bi se izbjegle tolike opasnosti i negativnosti koje nose i donose karizmatski seminari, ali istodobno potrebno je izbližega pratiti ova događanja i pokloniti veću pozornost svemu onom pozitivnom i dobrom što u sebi nose i na što dalje ukazuju“, objašnjava biskup Križić.

Gospićko-senjski biskup je objasnio kako je priopćenje poslao zbog dosta upita o “Školi molitve”. Napomenuo je kako organizator seminara mora informirati lokalnog biskupa, koji onda ima obavezu provjeriti sadržaje, odnosno ispitati je li seminar u skladu s naukom Crkve.

“Gospodin Lončar nije se uopće javio, a kamoli tražio dopuštenje biskupa za organizaciju tog seminara. Osobno ne znam gospodina Lončara, ali imam puno pitanja na koja bih trebao dobiti odgovor. Zašto se to odvija u hotelu, a ne u crkvenim prostorima? Zašto su u tim susretima isključena euharistijska slavlja? Koliko su ti seminari duhovnog karaktera, a koliko je tu prisutna simonija? Ništa ne tvrdim, ali moram dobiti odgovore“, izjavio je biskup Križić.

Također se pita tko je gospodinu Lončaru dao mandat za “Školu molitve”, koja je njegova teološka priprava i kako je on osposobljen za takve aktivnosti. Naveo je primjer svetog Pavla, koji je bio dobro poučen i poslan naviještati evanđelje, ali je imao potrebu s apostolima provjeriti svoju nauku.

„Ako je g. Lončar siguran da je u njegovu djelovanju sve na mjestu, čemu izbjegavati traženje dopuštenja i crkvenih prostora?“ kaže.

Biskup objašnjava kako se konzultirao s HBK te od drugih biskupa doznao kako gospodin Lončar nikada nije od biskupa zatražio dopuštenje, nego aktivnosti sam organizira po hotelima.

„Da on ne bi znao proceduru, u to vjerovati je zbilja naivno. Mi ne možemo zabraniti da netko po hotelima organizira što želi, ali moramo i reći našim vjernicima o čemu se radi“, objašnjava.

Biskup Križić je objasnio kako se ne protivi pokretima koji promiču molitvu i duhovni život, posebice osobama koje od svojeg biskupa imaju preporuku i jamstvo autentične duhovne nauke.

„Ali ovdje se nameće pitanje: tko je to ‘karizmatik’? Karizma je poseban dar Duha Svetoga u službi Crkve. Imaju li svi, koje se naziva ‘karizmaticima’, poseban dar Duha Svetoga? Od samih početaka Crkve je bilo puno ‘karizmatika’ za koje se dokazalo da nisu bili autentični“, kaže.

Napomenuo je kako je važno da se svi uvijek podvrgavaju provjeri, a ne da idu u sigurnosti kao da su vlasnici Duha Svetoga.

„Poslušnost je znak autentičnosti. Kada toga nema, onda taj put izaziva sumnju“, objašnjava.

Biskup je također izjavio kako u Hrvatskoj ne postoji zabrana djelovanja karizmatika ili pozivanja stranih karizmatika, ali da je uvijek važno preispitati koga se poziva i autentičnost njegova nauka.

“Treba nekada vidjeti zbog čega tražimo neke karizmatike: da nas ozdrave od nekih fizičkih patnji ili da nam pomognu da se obratimo i vjernije slijedimo Isusa? Pozivati karizmatike i organizirati te susrete nije zabranjeno, ali ostaje glavno pitanje: što se dogodilo nakon tih susreta?“ kaže.

Smatra kako bi se bez provjere stvorio kaos u kojem bi svatko mogao naučavati kako želi i širiti hereze prema vlastitom nahođenju. Komentirao je tvrdnju novinara prema kojoj je Crkva oštra prema laicima, a blaga prema svećenicima.

„Što se tiče svećenika koji bi napravili određene sablazni, mislim da niste upućeni kako se prema njima odnosimo, barem ja. Sa svećenicima ne komuniciram preko medija i možda zbog toga mislite da smo blagi. Kada netko čini nešto loše, ne gledamo kroz prste nikome. Istina, uvijek nam je prvi cilj da osoba promijeni život“, završava gospićko-senjski biskup.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net