MisaFoto: IKA

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u nedjelju, 5. kolovoza, svečanu misu za Domovinu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

U homiliji je biskup Uzinić istaknuo evanđeosku poruku kako ljudi svoj odnos s Bogom pokušavaju pretvoriti u računicu, podvrgnuti ga svojim osobnim, egoističkim i materijalnim interesima te kako Boga traže zbog sebe, a ne zbog njega samoga. Ta ista situacija se ponavljala kroz povijest, a od toga problema nije izuzeto ni naše vrijeme. U tom kontekstu biskup Uzinić je rekao:„Dosta se sjetiti kakvi smo bili prema Bogu kao kršćani prije sedamnaest godina kad smo – ne samo snagom naše vojske, nego i snagom naših molitava – u Oluji izvojevali veličanstvenu pobjedu zbog koje danas – priznajući da je bilo i loših popratnih pojava zbog kojih žalimo i za koje bismo željeli da se nisu dogodile, ali sad kad su se dogodile željeli bismo i da se utvrdi puna istina da se ne bi ponovno stvarali mitovi, da se kazne pravi počinitelji i, u onoj mjeri u kojoj je to moguće, popravi počinjena šteta – s pravom ponosimo i Bogu zahvaljujemo, a kakvi smo prema Bogu danas, sedamnaest godina kasnije, kad zlo u ovom društvu koje je svojevremeno nazvano ‘grijeh struktura’ nije tek popratna pojava, nego je postalo vrlo raširena stvarnost na svim razinama?” O tome što sve uključuje grijeh struktura dubrovački biskup je ustvrdio: „Taj ‘grijeh struktura’, od kojeg nisu oslobođeni kršćani, dapače sa žalošću moramo ustvrditi da su u velikoj mjeri baš deklarirani kršćani bili glavni ‘graditelji’ tih ‘grješnih struktura’, u sebi uključuje ne samo veliku privatizacijsku prijevaru, ratno profiterstvo, mito i korupciju, bogaćenje jednih, dok su drugi sve siromašniji, rasprodaju ‘obiteljskog srebra’, sve veći broj nezaposlenih itd., nego i nakaradna zakonska rješenja, ali i katastrofalno loše demografsko stanje koje nam prijeti narodnim izumiranjem, zatim s tim povezano i lošim stanjem u našim obiteljima, među našim mladima, u školstvu, pa i Crkvi… Mislim da ovdje možemo smjestiti i druge loše pojave i rasprave koje dijele ili, bolje rečeno, rastaču ovo naše društvo”.

Biskup Uzinić osvrnuo se i na trenutačnu situaciju na jugu Hrvatske i na godine demokracije u cijelog Hrvatskoj: „Posljednjih tjedana i mjeseci to je povezanost hrvatskog juga s ostatkom domovine i olako odricanje od vlastitog teritorija, a sve ovo vrijeme demokracije je konstantno izbjegavanje svih vlasti koje su do sada vodile ovu državu da se utvrdi istina o ratu i poraću – mislim na Drugi svjetski rat – da bismo se, nakon što se utvrdi istina, na isti i s dostojanstvom mogli odnositi prema svim žrtvama”. „Uvjeren sam da iz ovoga proizlazi i naša nesposobnost suočavanja s onim lošim što je s naše strane počinjeno za vrijeme Domovinskog rata, a zbog čega se ni u Domovinskom ratu – bez obzira što nam je svima jasno tko je bio agresor, a tko žrtva i to nitko nema pravo zaboraviti – nismo spremni odnositi jednako prema svim nevinim žrtvama jer nevine žrtve nemaju nacionalnost. Oni su jednostavno nevine žrtve”, rekao je biskup Uzinić. Nesposobnost suočavanja s prošlošću uzrokuje i današnje ponavljanje plača „za onim vremenima kad smo, makar bili robovi sustava koji je ubijao bez suda i suđenja i po cijenu odricanja od Boga, ‘u zemlji egipatskoj … sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje'”. Dubrovački biskup usporedio je to s traženjem Isusa ne zbog njega samog nego zbog osobnih interesa tražitelja. Takvo traženje kasnije će izazvati novu, možda još pogubniju ‘glad’, ustvrdio je biskup i ocijenio kako je taj plač uvijek bio i ostao pogrešan. Pozvao je okupljene vjernike da se preispitaju jesu li kršćani zbog osobnog interesa što je, nažalost, „jedno vrijeme značilo političku podobnost” ili ih je privukao Isus Krist, onaj „kruh s neba, kruh istinski” koji on daje i u kojemu se on daje.

Na kraju mise okupljeni vjernici, kao još jednu molitvu za boljitak Domovine, otpjevali su hrvatsku himnu. Euharistijskom slavlju u dubrovačkoj katedrali nazočio je i veleposlanik Kostarike pri Svetoj Stolici Fernando Felipe Sanchez Campos sa suprugom koji je u posjet Dubrovniku došao nakon sudjelovanja na Festivalu mladih u Međugorju. (ika/bitno.net)