Prenosimo tekst fra Josipa Blaževića iz knjige “New age i kršćanstvo” u kojem ovaj franjevac analizira djelovanje i duhovne poruke new age autorice Louise Hay.

Louise Hay

Amerikanka Louise Hay (rođena 1926. godine)1, prema intervjuu što ga je 2008. godine sama dala Marku Oppenheimeru za New York Times, rođena je u siromašnoj obitelji Los Angelesa, majka joj bila propali katolik, a otac ateist,2 živjela je s nasilnim očuhom, silovana je u petoj godini, zbog trudnoće s petnaest je godina napustila srednju školu bez mature, a na šesnaesti joj je rođendan novorođena djevojčica dana na usvajanje.3

Seli se u Chicago i radi za preživljavanje. Godine 1950. vraća se u New York, mijenja ime i započinje karijeru kao manekenka, u čemu je bila vrlo uspješna. Udala se 1954. godine za poslovnoga čovjeka koji ju je napustio nakon četrnaest godina braka. Preokret je doživjela u Crkvi religiozne znanosti ili Znanosti uma (Church of Religious Science) osnivača Ernesta Holmesa, New age organizaciji samopomoći (self-help) koja njeguje kult pozitivnih misli, a iznjedrio ju je (kao i Crkvu kršćanskoga nauka Mary Baker Eddy) pokret Nove misli (New Thought) u kojoj započinje tečaj transformacije svijesti i rehabilitacije.4 “Morala sam prepoznati dijete u sebi te raditi s tim unutarnjim djetetom. Moje unutarnje dijete trebalo je pomoć jer je još uvijek silno patilo.”5 Ranih 1970-ih godina postala je svećenica u Crkvi religiozne znanosti i stekla ugled. U Iowi je studirala transcendentalnu meditaciju indijskoga gurua Maharishija Mahesha Yogija. Godine 1977. i 1978. oboljela je od raka vagine i, kako sama priča, izliječila se bez primjene konvencionalne medicine.6 Godine 1976. izdala je svoj prvi bestseler (Heal Your Body), dorađen, proširen i 1984. izdan pod naslovom You Can Heal Your Life (Možete izliječiti svoj život) o metafizičkim uzrocima fizičkih bolesti, preveden na 25 jezika i objavljen u 33 zemlje.

Danas je Louise  Hay na čelu moćne Hay House izdavačke kuće što ju je osnovala 1984. godine, a koja godišnje prodaje milijune knjiga i audiovizualnih materijala mnogih popularnih New age pisaca, poput Deepaka Chopre, Doreen Virtue, Joan Borysenko i Waynea Dyera. Tiska i objave entiteta Abrahama primljene kanaliziranjem kroz medij Esther Hicks.

Godine 1985. Louise je u svojemu dnevnom boravku pokrenula skupinu za potporu muškarcima oboljelima od AIDS-a pod nazivom Hayride, čiji je broj godinama premašio stotine za koje je otvorila posebno uređenu dvoranu na zapadu Hollywooda. Popularnost su joj podigli nastupi u Oprah Gail Winfrey Show povodom skrbi za oboljele od AIDS-a koja je postala ikona američke televizije. Sve što spomene ili preporuči Oprah, to u Americi istoga trena postaje trend, in. Louise Hay živi u San Diegu (Kalifornija). Financira kuće za zbrinjavanje žena žrtava nasilja i drugoga zlostavljanja. Popularna je autorica New age bestselera samopomoći od kojih su mnogi prevedeni i na hrvatski jezik: Moć ozdravljenja je u nama, Kako iscijeliti duh i tijelo, Volim svoje tijelo, I vi možete imati izvanredan život, Pisma Louisi, Meditacije za zdrav život, Moć žene.

Osnovno što bi trebalo znati o ovoj autorici kaže ona sama: “Obrazovana sam za svećenicu Crkve religiozne znanosti, ali ne pripadam crkvi. Ja sam slobodan duh.” No iza toga “slobodnog duha” stoji nauk, izražen u svim njezinim knjigama, koji nije katolički nego Crkve znanosti uma: “Metode koje primjenjujem nisu moje vlastite. Mnoge sam naučila u Znanosti uma, i to je temelj onoga što podučavam.”7

Pojmovima New agea vrve stranice njezinih knjiga. Osobnoga Boga zamjenjuje neosobnim pojmovima kao što su: Moć, Inteligencija, Viša moć, Beskonačni um, Univerzalna moć, Unutarnja mudrost itd. 8 Osobno je otvorena zagovornica New agea o kojemu piše:

Mi smo u središtu ogromne individualne i svjetske promjene. Vjerujem da je svatko od nas, izabravši da sada živi ovdje, ujedno izabrao da bude dio tih promjena, da ih sam uzrokuje, te mijenja stari način života za postojanje ispunjeno mirom i ljubavi. U “Doba Ribe” tamo smo, negdje vani, tražili svoj spas: “Spasi me. Spasi me. Molim te brini se o meni.” Sada ulaskom u “Doba Vodenjaka”, učimo pronaći spas unutar sebe samih. Mi smo ta sila koju smo tražili. Mi smo odgovorni za svoj život.9

Hay se aktivno uključila u promociju doba Vodenjaka, smatrajući da je doba Riba i kršćanstva završilo. Iz navedenoga je teksta razvidno, kao što zastupaju drugi autori New agea, poput Barbare Ann Brannan, da smo ovaj život prethodno odabrali sami kako bismo bili protagonisti promjena koje se događaju, što pretpostavlja nauk o reinkarnaciji. Na drugomu mjestu Hay to potvrđuje još eksplicitnije:

Svatko od nas odlučuje da se inkarnira na ovaj planet u određenom trenutku i na određenom mjestu. Odabrali smo doći ovamo da bismo naučili određenu lekciju koja će unaprijediti naš duhovni i evolucijski razvoj. Mi smo odabrali svoj spol, boju kože, zemlju i onda tražimo određeni par roditelja koji će na najbolji način ostvariti svoju ulogu prijeko potrebnu u ovom trenutku svoje reinkarnacije.10

Mada na jednomu mjestu Hay priznaje da je obučena za svećenicu Crkve religiozne znanosti, ali sebe svrstava u “duhovne nomade”, da nikome ne pripada, iz navoda je razvidno da ona citira reinkarnaciju. I to nije jedino mjesto gdje se na nju referira. Reinkarnacija nije religiozno indiferentan pojam, nego otkriva pripadništvo istočnjačkim religijama, a kada je riječ o Louise Hay, New ageu. Zato kod nje ne ćemo susresti pojam uskrsnuća, a bilo bi to previše očekivati kada ona ionako smatra da je razdoblje kršćanstva završeno. Uostalom, i objave Abrahama koje tiska njezina izdavačka kuća, a primljene su kanaliziranjem, samo potvrđuju rečeno. Na istomu tragu Hay zastupa teozofski koncept naše umreženosti u “kozmički kompjutor” u kojemu je pohranjeno sve znanje:

Vjerujem da su naši umovi uvijek povezani s Jednim Beskonačnim Umom, te nam je tako u svakom trenutku dostupno sve znanje i mudrost. Povezani smo s Beskonačnim Umom, Univerzalnom Moći koja nas je stvorila – svjetlom unutar sebe, svojim Višim Ja ili Unutarnjom Moći.11

Ovdje se susrećemo s holističkom paradigmom po kojoj smo svi dio jedne cjeline: “Povezani smo sa svime na ovom planetu, i s cjelinom života. Svi smo duhovna bića, svjetlo, energija, vibracija i ljubav.”12 Ovo su vječna ezoterijska učenja koja popularizira i knjiga Tajna Rhonde Byrne. Teza Byrne kao i Hay je ista: da kreativnim mislima možemo mijenjati materijalnu stvarnost. Piše Hay: “Sve što ste dosad doživjeli, odredili ste svojim mislima i uvjerenjima iz prošlosti” zaključujući da: “U biti svega jest misao.”13 I na drugomu mjestu: “Svemir u potpunosti podržava svaku našu misao ili uvjerenje.”14 Gnostičko uporište odakle Louisa crpi svoje nadahnuće nadasve je kapitalno djelo New agea Tečaj čuda.15

Gornji tekst je izvadak iz knjige dr. sc. fra Josipa Blaževića “New age i kršćanstvo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje, a možete je prelistati ovdje.


1 Usp. http://www.louisehay.com/ (3. ožujka 2013.).
2 Usp. Louise HAY, Moć ozdravljenja je u nama, Zagreb, 2005., 23.
3 Usp. Mark OPPENHEIMER, New York Times magazine, 4. svibnja 2008. Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Hay (3. ožujka 2013.).
4 Usp. Louise HAY, Moć ozdravljenja je u nama, 21.
5 Isto, 24.
6 Usp. Isto, 23.
7 Isto, 27.
8 Usp. Isto, 7.
9 Isto, 10.
10 Isto, 11.
11 Isto, 15.
12 Isto, 20.
13 Isto, 12.
14 Louise HAY, Kako iscijeliti duh i tijelo, Zagreb, 2001., 20.
15 Usp. Isto, 15.