“Međugorje je proročko i karizmatsko mjesto molitve za mir na svijetu”, izjavio je novoimenovani apostolski vizitator za Međugorje, umirovljeni nadbiskup varšavsko-praški Henryk Hoser u svom prvom medijskom istupu nakon što ga je Papa imenovao u tu službu.

U kraćem razgovoru za Poljsku informativnu agenciju (Polska agencja prasowa – PAP), Hoser je rekao kako je njegova vizitatorska služba nastavak one koju je obnašao kao posebni papin izaslanik za Međugorje i koju je dovršio prije nekoliko mjeseci. Prva etapa njegove misije bila je utvrditi stanje pastorala u Međugorju, sada je red na druge zadaće.

“U Međugorje dolazi oko 2,5 milijuna hodočasnika godišnje. Sada će moj zadatak biti pomoći mjesnim župnicima u poboljšanjima i promjenama koje imaju za cilj osigurati hodočasnicima bolje uvjete za duhovni doživljaj njihova hodočašća”, rekao je.

Nadbiskup je priznao kako je riječ o teškoj službi, ali da računa na molitvu vjernika, pa i Poljaka.

“Molim svoje sunarodnjake za molitvu, jer je jedan Poljak dobio tako važnu službu u sveopćoj Crkvi. A upravo mi Poljaci imamo snažnu marijansku pobožnost – Marija je Kraljica Poljske. Tu će pobožnost Poljaci moći jačati i u Međugorju”, rekao je Hoser koji je hercegovački gradić opisao kao “jedno od važnijih hodočasničkih mjesta na svijetu”.

“Majku Božju tamo časte pod imenom Kraljica mira, a dobro znamo koliko ovome svijetu mira nedostaje. Sjećamo se rata na Balkanu, kakvi grozni zločini su se tamo dogodili. A nemamo nikakvog jamstva da se rat neće opet dogoditi. Puno je lokalnih konflikata na svijetu… Zato je Međugorje proročko i karizmatično mjesto molitve za mir”, rekao je Apostolski vizitator.

Nabrojio je i glavne pastoralne potrebe koje Međugorje trenutačno ima. To su, prije svega nedovoljan broj ispovjednika, posebice na stranim jezicima, skromna infrastruktura koju treba proširiti (“Liturgijski prostor treba biti veći, sada je ondje samo mala župna crkva i potrebno je veće mjesto kulta”), nedovoljan broj prenoćišta za hodočasnike (“Hoteli koje ondje vode privatne osobe i dalje imaju nedovoljan kapacitet”).

Dodao je i kako njegova misija u Međugorju započinje u srpnju, te da ne zna koliko će dugo biti u Međugorju.

“To je misija bez vremenskog roka. Odlučit će situacija i Apostolska stolica”, rekao je nadbiskup za PAP.

Goran Andrijanić | Bitno.net