Unatoč prosvjedima građana, vlasti španjolskog grada Pamplone odbijaju djelovati i maknuti iz gradskog prostora izložbu koja sadrži svetogrdnu instalaciju s ukradenim posvećenim hostijama koje položene na pod ispisuju riječ ‘pederastija’.

O ružnom, besmislenom i bezočnom djelu čovjeka koji se zove Abel Azcona pisali smo OVDJE. Nakon što je blasfemična instalacija postavljena na izložbu koju su otvorili predstavnici gradske vlasti, jedan vjernik je pokupio posvećene hostije, njih 240, koje je Azcona dulje vrijeme krao pretvarajući se da će se pričestiti, i odnio ih natrag u crkvu. Na izložbi su, međutim, sada postavljenje fotografije tog ‘umjetničkog’ djela i još uvijek stoje tamo i nitko ih ne želi maknuti.

To se događa unatoč tome što je nedavno skoro 2000 ljudi prosvjedovalo protiv izložbe i tražilo njezino uklanjanje iz gradskog prostora. Osim toga, u Pamploni su održane mise kao zadovoljština za svetogrđe na izložbi.

Gradsko vijeće je, doduše, tražilo od Azcone da makne sporne fotografije, ali nakon što to on nije učinio, nije napravilo ništa da se njihov zahtjev realizira. Potom su vijećnici iz regionalne konzervativne stranke UPN predložili da se donese konkretna odluka o micanju fotografija, ali većina u vijeću koju kontrolira baskijska separatistička stranka Baldi, to je odbila. Gradska povjerenica za kulturu iz te stranke Maider Beloki, koja je inače otvorila svojedobno izložbu, prijedlog suparničkog UPN-a je odbacila kao “udar na slobodu govora i gradonačelnika”. Očito je – političke napetosti između separatističkog Baldija i regionalističkog UPN-a prenijele su se na ovo pitanje.

Međutim, Polonia Castellanos iz Kršćanske odvjetničke udruge, koja je već najavila tužbu protiv Azcone zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja i ugrožavanja vjerskih sloboda, zaprijetila je kako bi u tužbu moglo biti uključeno i gradsko vijeće ako ne reagira.

“Koja je svrha ako gradsko vijeće naloži da nešto treba učiniti, ali ništa ne poduzmu glede toga i ništa se ne dogodi”, rekla je Castellanos.

Što se samog ‘umjetnika’ tiče, Azcona, barem za sada, uživa u svemu i preko društvenih mreža poručuje “kako je ovo genijalan nastavak mog performansa”.

Hoće li ga španjolska država pozvati na odgovornost zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja drugih ili će njegovu bezobzirnost upakirati u priču o ‘slobodi izražavanja’ preostaje za vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net