Glumeći da prima svetu pričest, španjolski umjetnik Abel Azcona ukrao je 248 posvećenih hostija kako bi, slažući ih na pod, od njih napisao riječ „pederastija“. Svoje „umjetničko djelo“ potom je fotografirao, a njegove su fotografije zajedno s ukradenim hostijama postavljenje u prostoru gradske galerije koji je gradu Pamploni ustupila biskupija. Izložbu pod nazivom „Amen“ svečano je otvorila članica gradskog vijeća za kulturu Maider Beloki.

Obeščašćene hostije ležale su na podu galerije sve dok ih nepoznati građanin nije pokupio i odnio u pamplonsku crkvu Krista Kralja.

Skandaloznu izložbu oštro je kritiziralo Udruženje katoličkih pravnika koje je, u skladu sa španjolskim kaznenim zakonom, zbog „vrijeđanja vjerskih osjećaja i obeščašćivanja“ podiglo tužbu protiv autora izložbe.

Glasnogovornica Udruženja Polonia Catellanos izjavila je kako će, ukoliko gradsko vijeće Pamplone ne zatvori izložbu, tužbu proširiti i na pokrovitelje izložbe.

– Ne znam zbog čega bi gradsko vijeće, neovisno o političkom opredjeljenju, dozvolilo nešto očito protuzakonito. Javna vlast, kao što je gradsko vijeće, trebala bi sprječavati ovakva kaznena djela, a ne pomagati u njihovom počinjenju. Kazneni zakon vrijedi za sve i ukoliko do četvrtka ne zatvore izložbu, morat će odgovarati zbog toga – kazala je Catellanos.

Organizacija za zaštitu vjerskih sloboda Maslibres organizirala je prosvjede ispred gradske vijećnice kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog korištenja javnog prostora za  izložbu koja predstavlja „sramotan napad na slobodu i najbolji odraz moralnog i stvaralačkog siromaštva dotičnog umjetnika“.

– Ustupanje gradskog prostora koji se uzdržava novcem svih građana čini gradsku upravu sudionikom nečega što možemo nazvati najvećim napadom na katolike u posljednjih nekoliko godina – izjavio je glasnogovornik Maslibresa Miguel Vidal.

Dodajmo kako je prema Zakoniku kanonskog prava za oskvrnjenje posvećenih hostija predviđena kazna izopćenja:

„Tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži upada u izopćenje unaprijed izrečeno…“ (kan. 1367)

M.V.|Bitno.net