Okružni sud u Sjedinjenim Državama odgodio je na dva tjedna odluku o deportaciji preko 100 iračkih kršćana koje američke vlasti žele vratiti natrag u Irak jer su počinili krivična djela tijekom boravka u SAD-u, dok organizacija Američki savez za građanske slobode (ACLU) naglašava kako će deportirane kršćane u rodnoj zemlji čekati samo progon, a u nekim slučajevima i smrt.

Okružni sudac Mark Goldsmith poručio je kako odgađa odluku o deportaciji uhićenih osoba te kako mu je potrebno 14 dana da razmotri složene pravne okolnosti cijeloga slučaja. Naime, ministarstvo pravosuđa cijeli slučaj želi prebaciti na razinu sudova za imigraciju i tvrdi kako okružni sud u ovom slučaju nema jurisdikciju.

Riječ je o više od stotinu kaldejskih katolika koji su tijekom ovoga mjeseca uhićeni na širem području Detroita. Među njima ima i onih koji već desetljećima žive u SAD-u. Među uhićenima ima i nešto muslimana iz Iraka, uglavnom šijita. Svi oni su bili već ranije određeni za deportaciju – ili zbog toga što im je viza istekla ili zbog toga što su bili počinitelji kaznenih djela. Ipak im je bio dopušten ostanak uz uvjet da se redovito javljaju uredima za imigrante, a njihova deportacija nije bila smatrana prioritetom. S dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću to se promijenilo, jer novi je predsjednik već u nekoliko navrata poručio kako želi iz zemlje deportirati sve one za koje ne postoji zakonski temelj da tu i ostanu.

Trumpova administracija nedavno je postigla dogovor s iračkim vlastima, koje su nakon duljeg vremena prihvatile primati Iračane deportirane iz SAD-a. Američke vlasti planiraju deportirati oko 1400 takvih osoba.

Međutim, iz Američkog saveza za građanske slobode (ACLU), nestranačke organizacije koja nadzire rad pravosuđa, sada poručuju kako će deportacija za ove ljude značiti moguću smrt, jer ih se vraća u situaciju koja je još daleko od stabilne, u područja gdje ISIL nije do konca poražen.

Američki biskupi također su se izjasnili za oprez s deportiranjem tih ljudi natrag u Irak.

“Vraćanje pripadnika vjerskih manjina u Irak u ovome trenutku, bez ikakvog plana za njihovu sigurnost u potpunom je neskladu s našom deklariranom potporom kršćanima koji proživljavaju progon… Snažno vas potičemo da odgodite njihovu deportaciju, posebice onu kršćana i kaldejskih katolika, koji ne predstavljaju prijetnju sigurnosti Amerikanaca, dok situacija u Iraku ne postane stabilna ili dok iračka vlada ne ponudi jamstva za njihovu sigurnost”, piše u pismu koje su biskupi uputili ministru domovinske sigurnosti Johnu Kellyju.

Već smo u nekoliko navrata pisali o stradanjima kaldejskih katolika (više o tome OVDJE i OVDJE).

O Kaldejskoj katoličkoj Crkvi više možete doznati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net