“Potreban nam je mir i suprotstavljanje industriji oružja. Nije točno da ne možemo ništa napraviti”, izjavio je kaldejski pomoćni biskup Bagdada mons. Shlemon Warduni u razgovoru za AsiaNews, te stanje u svojoj zemlji opisao kao “najlošije u njezinoj modernoj povijesti”.

“Doduše, ne možemo reći da smo dosegli dno, jer situacija može biti još i lošija”, rekao je biskup, obraćajući se Crkvi na zapadu:

“A vi, zapadni kršćani, gdje ste? Irak i vjernici u ovoj zemlji vas trebaju.”

Biskup Warduni komentirao je najnovija zbivanja u Iraku, zemlji koja je u nekoliko proteklih tjedana vidjela nekoliko velikih prosvjeda protiv korupcije i oligarhije na političkoj sceni. Premijer Haider al-Abadi je na prosvjede koji su pod velikim utjecajem šijitskog vođe Muktada al-Sadra odgovorio promjenama u svom kabinetu i planom političkih reformi. Međutim, njegova je inicijativa zaustavljena u parlamentu koji je prihvatio samo djelomično premijerov plan za izlazak iz kriza. Tako je došlo do političkog zastoja koji neki ocjenjuju kao najozbiljniji još tamo od svrgavanja režima Sadama Huseina. Neki strahuju kako su prosvjedi instrumentalizirani od strane al-Sadari i njegovih političkih mentora u Iranu koji tako djeluju na situaciju u susjednoj državi.

“Nikome nije jasno što se događa ili što će se dogoditi u budućnosti. Ljudima je dosta, dosta im je nezaposlenosti, dosta im je nedostatka bilo kakve perspektive. Bogata zemlja postala je jako siromašna. Kažu da je ovo zemlja nafte, ali kakve koristi imamo od toga ako nemamo niti benzina za svoje automobile. Bilo bi nam bolje da nemamo tu naftu jer sva patnja dolazi od nje. Svi je žele i svi žele naše bogatstvo”, rekao je kaldejski biskup.

Kako piše AsiaNews, službeno glasilo Papinskog instituta za misije, irački je sustav potpuno utopljen u nepotizmu i korupciji što je zemlju pogođenu padom cijena nafte na svjetskom tržištu potpuno iscrpilo. Istodobno, zemlja je u kaosu zbog rata s terorističkom skupinom “Islamska država” koja još nadzire neke važne dijelove zemlje.

“Politički i institucionalno zemlja je u kaosu. Mišljenja političara mijenjaju se svaka dva sata. Za mene je neprilično i nepromišljeno miješanje velikih sila u naše unutarnje poslove, što samo jača konfuziju”, poručio je kaldejski prelat.

AsiaNews citira i Yonadama Kannu, predsjednika Asirskog demokratskog pokreta i kršćanskog zastupnika u iračkom parlamentu koji je napomenuo kako situacija u Iraku ovisi o situaciji u regiji i interesnim igrama između velikih sila.

“S jedne strane su Turska i Saudijska Arabija, a s druge Iran. Oni moraju međusobno pronaći neko rješenje jer njihov konflikt ima velike posljedice po Irak”, rekao je Kanna.

Goran Andrijanić | Bitno.net