Biskup Limburga Georg Bätzing kritizirao je papu Franju i odbacio njegove nedavne riječi da je kontroverzni njemački „Sinodalni put“ beskoristan, štetan i ideološki zatrovan, rekavši da Nijemci imaju „fundamentalno drugačije poglede na sinodalnost“ od Rima, prenosi Nedjelja.ba.

U intervjuu objavljenom 27. siječnja, predsjednik Njemačke biskupske konferencije rekao je kako smatra Papin „način vođenja Crkve putem intervjua“ „krajnje upitnim“, izvijestio je CNA Deutsch. Mons. Bätzing je mislio na komentare pape Franje o „Sinodalnom putu“ u opširnom prošlotjednom intervjuu za Associated Press.

Limburški primas podsjetio je da su njemački biskupi imali ad limina pohod papi Franji u studenom.

„Zašto Papa nije razgovarao s nama o tome kad smo bili s njim u studenom?“, upitao je mons. Bätzing istaknuvši: „Postojala bi prilika, ali on ju tada nije iskoristio za razgovor.“

Sinodalnost 21. stoljeća?

Prethodno je Bätzingov supredsjednica njemačkog „Sinodalnog puta“ (Irme Stetter-Karp, op.prev.) optužila Vatikan za „snubljenje“ njemačkih katolika podizanjem „temeljne kritike“ kontroverznog procesa i rezolucija na sastancima u studenom.

U intervjuu objavljenom u petak, mons. Bätzing je rekao da papa Franjo shvaća sinodalnost kao „široko okupljanje impulsa iz svih kutova Crkve, zatim biskupi o tome konkretnije raspravljaju, a na kraju postoji jedan čovjek na vrhu koji donosi odluku“.

To nije „vrsta sinodalnosti koja je održiva u 21. stoljeću“, dodao je.

Zabrinutost i „rezervna opcija“

Papa Franjo i drugi crkveni čelnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog planova za stvaranje stalnog „Sinodalnog vijeća“ za njemačku Crkvu. Takvo bi tijelo djelovalo „kao savjetodavno i odlučivalo bi o bitnim zbivanjima u Crkvi i društvu“, prema prijedlogu „Sinodalnog puta“.

Što je još važnije, ono bi „donosilo temeljne odluke od nad/biskupijskog značaja o pastoralnom planiranju, pitanjima budućnosti i proračunskim temama Crkve o kojima se ne odlučuje na biskupijskoj razini“.

Kao odgovor na upozorenja iz Rima o poduzimanju takvog koraka, mons. Bätzing je sugerirao da će slijediti „rezervnu opciju“.

„Mi u Njemačkoj tražimo način istinskog razmatranja i zajedničkog odlučivanja bez nadjačavanja kanonskim propisima koji utječu na autoritet biskupa“, rekao je njemački prelat.

„U Njemačkoj već od 1970-ih imamo takozvanu Zajedničku konferenciju u kojoj se međusobno savjetuju Biskupska konferencija i Centralni komitet njemačkih katolika (ZdK), tj. laici i biskupi“, nastavio je. „Ova Zajednička konferencija je dobila određene zadatke. Dakle, rezervna opcija je: ostajemo pri ovom modelu i samo mu dodajemo važne zadatke koji su izvedivi prema crkvenom zakonu.“

Što se tiče prigovora iznesenih na sastancima u Vatikanu – i potvrđenih u siječanjskom pismu što ga je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a odobrio papa Franjo – Bätzing je ponovio svoje javno odbacivanje ovih zabrinutosti i obećao da će „Sinodalni put“ nastaviti slijediti svoj kontroverzni program suočen s tim.

Komentirajući ovo donedavni prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Marc Ouellet jasno je istaknuo kako „’Sinodsko vijeće’ možda jest praksa drugih Crkava, ali nije naša“. Upravo će ovo biti jedna od tema s kojom će se morati suočiti njegov nasljednik 67-godišnji američki biskup Robert Francis Prevost.