PRERANA SMRT BISKUPA YEUNGA

Papina neočekivana odluka o privremenom nasljedniku biskupa u Hong Kongu

Papa Franjo za privremenog nasljednika preminuloga biskupa Hong Konga Michaela Yeung Ming-cheunga (73) nije imenovao pomoćnog biskupa te posebne upravne oblasti NR Kine, već umirovljenoga prethodnika kardinala Johna Tong Hona (79).

Hong Kong

Hong Kong/Foto: Wikimedia Commons

O imenovanju je izvijestila agencija AsiaNews, prenosi IKA, dok je odluku potvrdio i američki Crux. Tong je vodio biskupiju Hong Kong od 2009. do 2017. godine i jedan je od arhitekata sporazuma Svete Stolice i Kine o imenovanju biskupa, sklopljenoga u rujnu prošle godine, koji je izazvao rasprave u javnosti. Tongov predšasnik kardinal Zen Ze-kiun (86) odlučni je protivnik približavanja kineske službene patriotske Crkve i podzemne Crkve, strahujući da će se to negativno odraziti na podzemnu Crkvu.

Promatrači ocjenjuju da i Tongovo imenovanje za apostolskoga administratora Hong Konga ide na ruku Kini, dok neki drugi pak smatraju da je on neutralan izbor za prijelazno vrijeme. U svakom slučaju pomoćni biskup Joseph Ha Chi-shing (59) još uvijek je mogući kandidat za redovitoga nasljednika u službi hongkonškoga ordinarija. Za razliku od kardinala Tonga, biskup Ha vrlo je kritičan prema režimu. Također je aktivan u zauzimanju za utamničene kineske biskupe i za više demokracije.

Papa je u govoru Diplomatskom koru akreditiranom pri Svetoj Stolici 7. siječnja posebno istaknuo potpisivanje Privremenoga sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine o imenovanju biskupa, i zahvalio Gospodinu za to što su, prvi put nakon mnogo godina, svi biskupi u Kini u punom zajedništvu s Petrovim nasljednikom i s općom Crkvom. Izrazio je nadu da će nastavak kontakata o primjeni privremenoga sporazuma pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja i jamčenju potrebnoga prostora za stvarno uživanje vjerske slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IKA | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 10. siječnja 2019.

Možda vam se svidi