Charlotte Fien je 21-godišnja Britanka rođena s Downovim sindromom.

U ožujku ove godine održala je potresan i dirljiv govor u Ženevi, pred delegatima Ujedinjenih naroda, gdje je progovorila protiv eugeničkog pobačaja koji je usmjeren upravo na osobe koje kao i ona imaju kromosom viška. Abortivnu kampanju koja traje protiv njih usporedila je s nacističkim režimom koji je ubio više od 200.000 djece s posebnim potrebama.

“Među njima je bilo i osoba s Downom. Danas se događa ista stvar. Testovi koji su usmjereni na otkrivanje Downa imaju za cilj naše ubijanje. Na Islandu, u Danskoj i Kini već nekoliko godina nije rođena niti jedna osoba s Downom”, rekla je Charlote govoreći o novim prenatalim testovima za otkrivanje Downa i ponovila:

“Već nekoliko godina. Žele iskorijeniti ljude s Downom.”

Charlote je rekla kako je to čini “ljutitom i jako tužnom”.

“Ja imam Down. Ne patim i nisam bolesna. Niti jedan od mojih prijatelja s Downom ne pati. Vodimo ispunjen život. Zabavljamo se, imamo momke, planove za budućnost. Samo imamo višak kromosoma, ali i dalje smo ljudska bića. Nismo čudovišta. Nemojte nas se bojati”, rekla je Britanka i ispričala kako ima planove za budućnost – postati instruktorica golfa, sporta kojim se bavi od svoje šeste godine, za djecu.

“Ne plašite me se i nemojte me sažaljevati. Samo sam malo drugačija od vas. Imam kromosom viška, ali to me ne sprječava živjeti ispunjen život. Molim vas, ne ubijajte nas. Ne dopuštajte ovaj test. U suprotnom – niste ništa bolji od nacista”, rekla je Charlote i zaključila:

“Imam pravo živjeti, kao i ostali ljudi poput mene.”

Djevojka je ovaj govor održala na konferenciji koju je pri UN-ovim tijelima u Ženevi organiziralo nekoliko organizacija, među njima i Fundacija Jerôma Lejeuna.

Konferencija pod imenom “Svijet bez Downova sindroma?” naglasila je kako su prenatalni testovi postali “smrtna kazna” za djecu s Downom.

Navedeno je kako 96 posto tih trudnoća u Francuskoj završi abortusom, a u SAD-u ta je stopa između 61 i 93 posto.

I naš portal pisao je o zemljama koje sprovode monstruoznu “down syndrom free” politiku poput Danske, Islanda i drugih država.

Zanimljivo je vidjeti hoće li netko od hrvatskih medija koji su svojedobno sudjelovali u linču protiv župnika Alojzija Asića iz Gradišta zbog situacije s prvom pričesti malog dječaka s Downom Adama Kadića biti dosljedni i prenijeti ovaj video koji govori o diskriminiranju i uskraćivanju temeljnog prava – onog na život – djeci s Downom?

Imajući u vidu kako su potpuno izignorirali potporu obitelji malog Adama “Hodu za život” – sumnjamo da će ih ovaj video zanimati.

Ali, zato ga vi, dragi čitatelji, možete dijeliti dalje.

Goran Andrijanić | Bitno.net