Interview-Bono-RTE

“Ja i moja obitelj molimo se ponekad u našem domu, ponekad odlazimo u Crkvu i tamo se molimo. Za ljude koji se bore, za ljude koji su bolesni. Za njih se molimo najčešće”, tako je Bono Vox, pravim imenon Paul Hewson, pjevač čuvenog irskog rock benda U2 opisao svoj molitveni život.

Riječ je o izjavama danim još prošle godine u razgovoru za irsku televizijsku postaju RTE One, a video tog interviewa sada je počeo kružiti internetom. Voditelj emisije Gay Byrne prebacio je razgovor na temu vjere, a kada je Bono počeo pričati o duhovnom životu svoje obitelji voditelj je tražio od rockera jasne odgovore. I on ih je dao.

“Govorimo o Bogu”, pitao je voditelj, a pjevač je odgovorio:

“Da. Osoba Isusa Krista za mene je način na koji upoznajem Boga.”

“Kome se onda molite?”, nastavio je voditelj.

“Molim se Kristu”, rekao je Bono, dodajući kako on i njegova obitelj (s suprugom Ali ima četvoro djece) čitaju Sveto Pismo i mole za “Božju volju u njihovim životima, jer je to najbolji način da se te molitve i ispune”.

Byrne je nastavio s izravnim pitanjima.

“Je li Isus za vas Bog?”, pitao je.

“Mislim da taj odgovor definira jeste li kršćanin ili ne. I mislim da se ne možete iz toga izvući pričama da je bio veliki filozof ili slično. Sam Isus je rekao da je Mesija. Zato su ga razapeli. Jer je rekao da je Sin Božji. Znači, kako ja to vidim, ili je bio Sin Božji ili je bio – lud čovjek. Mesijanski rock and roll kompleks i slično. A za mene je nemoguće vjerovati da su životi milijuna i milijuna ljudi već više od 2000 godina dotaknuti i promijenjeni zbog nekoga čovjeka koji je bio “psihički slučaj”. Ne vjerujem u to”, rekao je Bono.

“Znači, za vas je On Bog”, zaključio je voditelj.

“Da”, rekao je Bono.

“Vjerujete da je uskrsnuo iz mrtvih?”

“Da. Nemam nikakav problem s čudima. Imam ih puno u svom životu. Ja sam jedno”, nasmijao se pjevač.

“Molite se uskrslom Isusu i vjerujete da će se Njegova obećanja ispuniti?”

“Da. Vjerujem”, zaključio je pjevač u svom vjerojatno najizravnijem ispovijedanju kršćanske vjere koje je dosad imao u javnosti.

Pogledajte video njegova razgovora (na engleskom jeziku), ali i video pjesme benda U2 – “40” s albuma “War” iz 1983. (ovo je izvedba s legendarnog koncerta u američkom amfiteatru Red Rocks). Pjesma nosi ime po Psalmu 40. čije je stihove preuzela. Svojedobno ju je obradio i čuveni worship pjevač Michael W. Smith.

G. An. | Bitno.net