Knjiga nosi naslov “Zrake svjetlosti” i sadrži poruke majke Elvire u radu s ovisnicima

Sestra Elvira

U povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti Zajednica Cenacolo predstavila je u srijedu 7. prosinca u Pastoralnom domu “Auli pape Ivana Pavla II.” u Rijeci knjigu majke Elvire, utemeljiteljice Zajednice Cenacolo “Zrake svjetlosti”.

“Knjiga sadrži poruke koje je majka Elvira, kako su je mladići i djevojke Cenacola zvali, izrekla tijekom rada s njima”, rekao je don Ivan Filipović, nekada i sam ovisnik. Ta skromna žena u svom radu bila je “žena vatra” koja je imala neizmjernu ljubav prema mladima i koja je bila neizmjerno zainteresirana za mlade. “Kad te pogleda u oči imaš osjećaj da te skenira, da vidi tvoje potrebe, ali i zna istinskim osjećajem pomoći”, rekao je don Ivan, dodajući kako je teško bilo na papir prenijeti njezine riječi jer je s. Elvira Petrozzi govorila strastveno, riječi su uvijek kipjele iz nje. Djelo je korisno jer potiče na razmišljanje, jer ono što je s. Elvira izgovarala dečkima u Cenacolu, u knjizi progovara ranjenom životu, a svačiji život je na ovaj ili onaj način ranjen. Osim toga, djelo otvara čovjekovo srce prema Bogu i “zatopljava” čovjeka iznutra potičući ga na promjene na bolje, poručio je.

Osnovati Zajednicu s. Elviri nije bio lak zadatak jer nije imala podršku. Sedam godina trebalo je, od kako je krajem ’70-ih i početkom ’80-ih gledala mlade kako su izgubljeni u paklu ovisnosti tumarali talijanskim kolodvorima, prije svega onim u Torinu, da ideja zaživi. “Zajednica je stvorena u Elvirinu srcu”, poručio je Filipović, otkrivši kako je prvi ovisnik s. Elvire bio njezin otac – alkoholičar. Bog je znao izabrati osobu koja može razumjeti ovisnika, rekao je naglasivši pri tom da je majka Elvira uvijek prenosila pozitivnu energiju, vjerovala je u svakoga da ima budućnost, isticala da nitko nije rođen da bude ovisnik. “Imala je savjet i pomoć za svaku našu ranu i pitanje.” Sve to na osobnom iskustvu iskusio je don Ivan koji se ‘zahvaljujući’ vlastitoj osobnosti upoznao sa s. Elvirom.

U ratnim, devedesetim godinama se izgubio i njegova izgubljenost otišla je u smjeru ovisnosti o teškim drogama poput heroina, ali i svemu ružnome što ta ovisnost sa sobom nosi. Na svoju sreću susreo je s. Elviru i kroz Zajednicu Cenacolo pronašao svoj život i vratio dostojanstvo, a kasnije i bio blagoslovljen svećeničkim pozivom. “Zajednica Cenacolo je vidljivo čudo koje oplemenjuje nutarnje siromaštvo ovisnika”, rekao je don Ivan Filipović, svjedočeći svoju životnu priču u kojoj je još uvijek povezan sa Zajednicom, ali sada je tamo kao svećenik.

Govoreći o vremenu provedenom u odvikavanju od droga, poručio je da je Bog za ovisnike pronašao s. Elviru koju im je dao. Zahvaljujući karizmi, trudu i radu s. Elvire, novi životni put pronašla je i Ivana Dabo koja je tri godine bila u Zajednici, a na Trsatu je svjedočila o paklu iz kojega se izvukla zahvaljujući Zajednici i njezinoj utemeljiteljici. Između ostaloga od s. Elvire je naučila mnogo o prijateljstvu. “Pravi prijatelj je onaj koji je s tobom u nevolji, zajedno prolazi patnju, ali i onaj kojemu možeš oprostiti i koji tebi može oprostiti”, rekla je Ivana. Događaju su u Rijeci nazočili i štićenici Cenacola koji su na putu prema novom životu, ali i bivši ovisnici koji danas imaju obitelji i žive ‘normalnim’ životom zahvaljujući Zajednici.

Knjiga “Zrake svjetlosti, iz srca majke Elvire” može se naručiti putem službenih stranica Zajednice Cenacolo, a u njoj, između ostaloga, se može pročitati da smo rođeni za život i kako je molitva naša hrana. (ika/bitno.net)