Novinar i publicist Matija Štahan pridružio se ekipi komentatora emisiji HTV-a “Peti dan”. Stalni termin emisije je u 21 sat, ali će večeras iznimno biti emitirana u 21:25.  Uz njega će u emisiji sudjelovati  komentatori iz 10. sezone: Aleksandar Musić, Marijana Bijelić i Petar Mitrikeski, piše HRT. Tema večerašnje emisije je korupcija i nedjelja.

Matija Štahan rođen je u Zagrebu 1992. godine, a titulu magistra komparativne književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Oglede o društvu i kulturi te književne i filmske kritike objavljivao je na više hrvatskih web-portala (Bitno.net, Arteist.hr, Narod.hr, Direktno.hr, Ideje.hr, Teleskop.hr te Moderna vremena info), kao i u emisijama Kozmopolis te Ogledi i rasprave Trećega programa Hrvatskoga radija.

Kulturno-kritičke priloge objavljuje u Vijencu Matice hrvatske i Republici Društva hrvatskih književnika. U Hrvatskoj i inozemstvu objavio je nekoliko znanstvenih radova s područja komparativne književnosti, a sudjelovao je i na više popularnih i znanstvenih skupova i tribina. Za kolumnistički je rad dobio Godišnju nagradu Hrvatskih novinara i publicista za 2018. godinu.

“Sudjelovati u emisiji ovakvoga tipa, kakvo god predznanje i prediskustvo imali, neizbježno je izazovno i zahtjevno. Ipak, čak i manjkav govornik ponekad može ukazati na opće vrijednosti i vječne istine”, izjavio je za Bitno.net Matija Štahan.

Kolega Štahan je na portalu Bitno.net, između ostaloga, pisao o glazbenom stvaralaštvu američkog kantautora Boba Dylana,  zatim o znamenitom eseju američko-britanskog pjesnika i esejista T. S. Eliota te o važnom publicističkom djelu Roda Drehera “Benediktova opcija“.

Kolega Štahan također je sudjelovao u podcastu Bitno.net-a „Na Areopagu“, a nedavno je na našem portalu objavio prvi članak u nizu „Kršćanski kontekst zapadne kulture”, koji je objavljen u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije.