Prenoćište se nalazi u neposrednoj blizini Trga sv. Petra u prostoru u vlasništvu Družbe Isusove koja je na ovaj način odlučila odgovoriti na Papin poziv redovničkim zajednicama da otvore svoja vrata onima koji su u potrebi.

„Prošloga tjedna u ulici Via dei Penitenzieri, u blizini Bolnice Svetog Duha, otvoreno je novo prenoćište za beskućnike. U četvrtak 7. listopada, na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, prenoćište je službeno stavljeno u funkciju, uz blagoslov prostora i slavlje svete mise“, stoji u priopćenju Papine milostinjarnice. Svetu misu predvodio je mons. Konrad Krajewski uz sudjelovanje volontera i prvih korisnika prenoćišta.

Prenoćište nosi naziv ‘Dar milosrđa’ budući da je uistinu riječ o daru redovničke zajednice, te stoga što je „milosrđe drugo ime za ljubav koja se iskazuje konkretnim djelima prema bližnjemu“.

Prenoćište sa 34 kreveta povjereno je na brigu Misionarkama ljubavi (sestre Majke Terezije), a svi korisnici dužni su pridržavati se kućnog reda: buđenje u 6:15, jutarnja higijena, pospremanje kreveta i spavaonice, izlazak do 8 sati, povratak između 18 i 19 sati, te poštivanje večernjeg mira. Korištenje usluga prenoćišta moguće je nakon prethodnog razgovora sa sestrama i to najduže 30 dana. Svi beskućnici imaju mogućnost doručka, večere te uporabu kupaonice otvorene na Trgu sv. Petra.

„Svi radovi praćeni su i financirani od Papine milostinjarnice, odnosno zahvaljujući prihodima od prodaje pergamena s apostolskim blagoslovom, te od privatnih donacija“, navodi se u priopćenju Milostinjarnice koja će i dalje financijski podržavati djelovanje prenoćišta.

Spomenimo kako Misionarke ljubavi od 1988. godine vode prenoćište za beskućnice imena „Marijin dar“. Ovo prenoćište također se nalazi na prostoru Vatikana, a  djeluje uz stalnu potporu Papine milostinjarnice.

prenociste2

Foto: L’Ossrevatore Romano

prenociste4

Foto: L’Ossrevatore Romano

prenociste3

Foto: L’Ossrevatore Romano

prenociste1

Foto: L’Ossrevatore Romano

Miodrag Vojvodić|Bitno.net