Krizma

Veoma su me iznenadile Papine riječi koje mi je uputio, kako je on sretan da se sakramenti inicijacije ponovno dijele prema pravilnom redoslijedu: krštenje, potvrda i zatim prva pričest – rekao je biskup Aquila, nakon susreta sa Svetim Ocem 8. ožujka 2012.

Biskup Aquila je jedan od pet biskupa iz Sjeverne i Južne Dakote koji su se sastali s papom Benediktom XVI. u Vatikanu, u sklopu njihove posjete „ad limina“.

Tijekom proteklih sedam godina biskupija Fargo je promijenila danas uobičajen redoslijed primanja sakramenata inicijacije. Umjesto primanja potvrde u starijoj životnoj dobi, ona je sada prenesena na djecu u mlađoj dobi, a prije prve pričesti.

Biskup Aquila je rekao da je promjenu uveo jer se “time naglašava da je euharistija vrhunac kršćanske inicijacije”, a potvrda “pečat i dovršenje krštenja.” Kad se sakramenti dodjeljuju ovim redom, rekao je on, postaje očitije da “i krštenje i potvrda vode k euharistiji.” Sakramenti pomažu katolicima da u svojoj svakodnevici žive kao ljubljena djeca Božja, dodao je.

Također je napomenuo da se ovim promjenama udaljujemo od “nekih krivih teologija koji svetu potvrdu vide kao sakrament zrelosti ili kao sakrament mog odabiranja Boga.“

Umjesto toga, djeca u biskupiji Fargo sada imaju “puninu Duha i njegovih darova”, da im pomaže “živjeti u svijetu”, osobito “u kušnjama s kojima se suočavaju u osnovnoj i srednjoj školi.”

Biskup Aquila je predstavio svoje razmišljanje papi Benediktu XVI. tijekom susreta s njim u Vatikanu. Kao odgovor, kazao je, Papa je pitao je li “počeo govoriti i drugim biskupima o tome.” Biskup Aquila je rekao da jest i da “biskupi u Sjevernoj i Južnoj Dakoti ozbiljno razmatraju ove promjene, s ciljem uvođenja izvornog redoslijeda u primanju sakramenata inicijacije.”

CNA/EWTN Prijevod: Bitno.net