Kako raditi bolje i ostvarivati više

Kad pronađemo svrhu svog rada i budemo imali osjećaj da sudjelujemo u stvaranju nečeg većeg od sebe samih, lakše ćemo pronaći prave metode rada, tj. rješenja „kako“ raditi bolje i ostvarivati više.

Rad

U svima nama postoji potreba da uvijek težimo boljem, većem, značajnijem, kvalitetnijem, naprednijem. Naravno, kod svakoga varira intenzitet tih osjećaja, ovisno o čemu se točno radi, no zajedničko nam je svima da želimo nešto bolje od onoga što već imamo. Oduvijek je pitanje kako to učiniti, kako ostvariti više i bolje nego (do) sada.

Da bismo ostvarili ono što je potencijalno „najbolje“, možda je upravo to „kako“ nešto napraviti glavna smetnja. Uspjeh se krije u odgovoru na „zašto“: zašto radimo, što nam je cilj, čemu težimo, u čemu vidimo svoju svrhu? „Zašto“ zapravo određuje „kako“ radimo, odnosno „kako“ proizlazi iz „zašto“. Odgovoriti na „zašto“ znači pronaći smisao svog rada. Kad pronađemo svrhu svog rada i budemo imali osjećaj da sudjelujemo u stvaranju nečeg većeg od sebe samih, lakše ćemo pronaći prave metode rada, tj. rješenja „kako“ raditi bolje i ostvarivati više. Tom Peters (poznati autor iz područja menadžmenta i poslovne izvrsnosti) u svojoj knjizi u Potrazi za izvrsnošću ističe to više puta, služeći se, između ostalog, i ovim citatom: „Trajna predanost zadatku postiže se isključivo njegovanjem stanja duha na kojem počiva unutarnja motivacija.“ Takva transformacija u načinu rada najboljih tvrtki danas prenosi se i na promišljanje o osobnoj produktivnosti.

Fokusiranje na smisao rada daje nam priliku za ostvarenjem onoga što je najbolje u nama.

  • Ako smo vođeni smislom, naši napori neće završavati razočaranjima, nezadovoljstvom, osjećajem tjeskobe i neuspjeha, nego će biti uvijek nove prilike za izgradnju, učenje, napredovanje i uspjeh (po vlastitoj mjeri).
  • Fokus na svrhu dovest će i do prirodne raspodjele resursa, odgovarajućih ušteda i smanjenja nezadovoljstva jer ćemo imati i puno čišći pogled na odabir metoda i zadataka za ostvarenje ciljeva fokusirajući se na bitno (smisleno).
  • Ostvarenje jednog cilja bit će tek dio cjelokupne slike koju nastojimo ostvariti, a ono što će se činiti kao neuspjeh bit će samo manja prepreka na putu nadahnuća. Imajući na umu viši cilj kojem doprinosimo, drugačije ćemo gledati na „probleme“, a poneke smetnje na putu promatrat ćemo bez preuveličavanja.
  • Radimo li kao da sudjelujemo u ispunjavanju smisla, rad nas neće toliko umarati. Sudjelovanje u ispunjavanju smisla oslobađa puno kreativne energije, nadahnjuje, tjera naprijed i rađa zadovoljstvo koje opet dovodi do boljeg rada.
  • Usmjereni na svrhu, uživat ćemo na cijelom putu uspjeha, a ne samo kad stignemo na zacrtani cilj. Doživljaj (ne)uspjeha bit će zdraviji, ponizniji i zahvalniji.

Budući da smo blagoslovljeni brojnim sposobnostima i talentima, pravo je čudo što u radu i angažmanu (bilo poslovnom, bilo privatnom ili nekom drugom), uspijevamo pronaći toliko tereta, nezadovoljstva i napora. Rad je čovjeku prirodan, baš kao i ljubav. Kao što čovjek prirodno zna istinski ljubiti tako zna i dobro raditi, samo to treba osloboditi, samo treba dati prostora smislu.

Smisao je istinska motivacija uspješnih ljudi. Osjećaj sudjelovanja u traženju smisla najveći je izvor nadahnuća. Tko radi za smisao, ni nakon najvećeg uspjeha nije prazan, nego tek nahranjen, potaknut ići dalje, stvarati više.  Stoga: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima.“ (Kol 3,23)

Sanja MartinovićBitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare