Sestre su svoj prvi smještaj u Beču pronašle u dijelu grada koji je bio nastanjen mnogim siromašnim ljudima. Već nakon kraćega vremena njihova je kuća postala pribježištem za mnoge beskućnike i siromahe pa su sestre ubrzo bile prinuđene potražiti veću kuću. Čim je stigla u Beč, Majka Terezija je zatražila popis osoba koje bi joj mogle biti od pomoći pri traženju nove kuće za sestre. Tada je svaku od njih osobno telefonski nazvala. Nije proteklo puno vremena, a već je pronašla dva poduzetnika iz poslovnoga svijeta koji izraziše spremnost da kupe kuću za Majku Tereziju pa je njezinim sestrama stave na raspolaganje po simboličnoj cijeni od jednoga dolara godišnje.

No kuća se nalazila u gradskoj zoni poznatoj po prostituciji. Zapravo, sve dok je spomenuti dvojac nije kupio, korištena je kao bordel. Kako bi uopće mogla odlučiti o tome je li kuća upotrebljiva za njezine sestre, Majka ju je Terezija željela odmah pogledati. Potajice sam se pitao: hoće li odbiti ući u spomenutu kuću? I kako će se ponašati u njoj?

Na moje iznenađenje, Majka Terezija stupi u ovu kuću kao što bi stupila u svaku drugu pa je stade razgledati. Zbog slika što su visjele po zidovima, ali i zbog vonja kojim je kuća odisala, osjećao sam se pomalo nelagodno. Stidio sam se kao da sam na neki način suodgovoran što je Majka Terezija prinuđena gledati sve te prizore. No činilo se kao da ona postojeći namještaj i slike i ne primjećuje. Razgledajući pozorno i idući iz prostorije u prostoriju, govorila je: “Ovo će biti kapela, svetohranište ćemo smjestiti ovdje, a raspelo tu. U ovu ćemo prostoriju staviti blagovaonicu, a onamo kuhinju.” U samo nekoliko minuta napravila je posve precizan i točan raspored prostorija. Kada smo napuštali kuću, još se samo okrenu prema meni pa mi kaza: “Sada, oče, dobro blagoslovite cijelo mjesto!”

Spomenuta je kuća do dana današnjega blagoslov, pružajući utočište majkama u nevolji i mnogim siromasima. Svakoga dana ovdje još na stotine ljudi pogođenih oskudicom i bijedom dobije svoj dnevni topli obrok.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lea Maasburga “Majka Terezija – osobni portret”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.