Dominikanski redovnik Philip Mulryne, nekadašnji vrhunski nogometaš koji je, među ostalim, igrao za Manchester United i reprezentaciju Sjeverne Irske, prekjučer je zaređen za svećenika u obredu koji je u Dublinu predvodio nadbiskup Joseph Augustine Di Noia, njegov dominikanski subrat.

Već smo pisali o Mulryneu, koji je tijekom svoje karijere prošao čitav niz klubova – među ostalim i legendarni M. United gdje su mu suigrači bili takve zvijezde poput Davida Beckhama. Konkurencija u klubu bila je prevelika te je Mulryne 1999. prešao u Norwich City, ali ga je nakon obećavajuće sezone teška ozljeda spriječila u potpunoj afirmaciji. Igrao je i za reprezentaciju Sjeverne Irske u skoro tridesetak nastupa te još niz klubova prije nego se 2009. oprostio od profesionalnog nogometa.

Tijekom karijere nisu mu bili strani “ispadi”. Trener sjevernoirske reprezentacije jednom ga je poslao kući s priprema zbog – alkohola.

Međutim, 2009. u javnosti je odjeknula vijest kako je Mulryne ušao u dominikansku formaciju. Njegov bivši suigrač iz Norwicha Paul Mc Veigh tada ga je posjetio u Rimu, gdje je ovaj bio na studiju, i rekao kako je “Phillipovu ulazak u posvećeni život iznenadio sve nas”.

Buđenje poziva kod Mulrynea dogodilo se na poticaj biskupa Noela Treanora iz biskupije Down i Connor, kojega je bivši nogometaš upoznao kada se vratio u rodnu Sjevernu Irsku i započeo se baviti karitativnim aktivnostima.

“Predati se Bogu u potpunosti kroz prihvaćanje evanđeoskih savjeta, imati Boga kao primjer i unatoč slabosti i nesavršenosti imati povjerenja u Njega da će nas svojom milošću preoblikovati, te prenositi radost poznavanja (Boga) svima koje susrećemo. To je za mene ideal dominikanskog života i jedan od glavnih razloga koji su me privukli Redu”, pojasnio je svojedobno Mulryne svoj ulazak u red propovjednika.

Prošle godine Mulryne je zaređen za đakona, a ovu subotu za svećenika.

Foto: dominicans.ie

“Dragi brate Philipe, pokazao si spremnost da potpuno prigrliš službu na koju si pozvan… Tvoje iskustvo kao sportaša pomoglo ti je pripraviti se za ovaj trenutak. Ti znaš što znači teško raditi kako bi postigao cilj. A sada je tvoj cilj – Krist”, rekao je nadbiskup Di Noia na zaređenju.

Molimo se za o. Philipa!

Goran Andrijanić | Bitno.net