Nekadašnji sjevernoirski nogometni reprezentativac i suigrač Ryana Giggsa i Davida Beckhama u slavnom engleskom klubu, uskoro će biti zaređen za svećenika.

Ovaj 38-godišnji Irac svoju nogometnu karijeru započeo je 1994. godine u Manchester Unitedu, a potom igrao za Norwich i neke manje europske klubove. Zbog ozljede 2008. morao je prekinuti nogometnu karijeru, a po povratku u Irsku njegov život u potpunosti se preokrenuo.

Od “zločestog dečka” koji je zbog kršenja pravila i neprimjerenog ponašanja udaljen iz reprezentacije, Mulryne je postao član dominikanskog Reda, a 2008. godine postao je pitomac Papinskog irskog zavoda u Rimu, gdje je započeo pripreme za svećeništvo.

Bivšeg veznjaka reprezentacije Sjeverne Irske na svećenički poziv potaknuo je biskup Noel Treanor iz biskupije Down i Connor, nakon što je Mulryne napustio nogomet i uključio se u karitativne aktivnosti.

– Predati se Bogu u potpunosti kroz prihvaćanje evanđeoskih savjeta, imati Boga kao primjer i unatoč slabosti i nesavršenosti imati povjerenja u Njega da će nas svojom milošću preoblikovati, te prenositi radost poznavanja (Boga) svima koje susrećemo. To je za mene ideal dominikanskog života i jedan od glavnih razloga koji su me privukli Redu – kazao je Mulryne.

Njegovi bivši suigrač iz Norwicha, Paul Mc Veigh, posjetio je svog prijatelja u Rimu i bio iznenađen njegovom promjenom.

– Na moje čuđenje, a najvjerojatnije i ostatka nogometnog tima, Phil je odlučio biti svećenik. Bio sam u kontaktu s njim i znao sam da je promijenio svoj život baveći se dobrotvornim radom i pomažući beskućnicima svaki tjedan. Ipak, iznenadila nas je njegova odluka – rekao je McVeigh.

Mulrynova majka Sally izjavila je kako je njegova želja da slijedi svoj poziv ”važna odluka”.

Brat Phil Mulryne za đakona je zaređen prošloga tjedna u Belfastu, a ređenje je predvodio dublinski nadbiskup Diarmuid Martin. Svećeničko ređenje Phila Mulrynea predviđeno je za iduću godinu.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net