Libanonski svetac Šarbel Makluf poznat je po brojnim čudima koja se događaju po njegovom zagovoru.

Jedno od najpoznatijih, u čiji se spomen svakog 22. u mjesecu tisuće okupljaju u molitvi i postu, dogodilo se Nohad El Shami, majci dvanaestoro djece, piše Church Pop.

Godine 1993., kada je Nohad imala 55 godina, oboljela je od hemiplegije tj. paralize jednog dijela tijela, prouzrokovane začepljenjem moždanih arterija.

Uskoro je završila u bolnici, no liječničko osoblje ustvrdilo je kako za njezinu bolest ne postoji lijek te da su šanse za oporavak jako male. Liječnici su pritom istaknuli kako, doduše, postoji mala mogućnost da se operacijom premoste oštećene arterije. Operacija (do koje nije došlo) trebala se odviti u drugoj klinici.

Dok je Nohad ostala u bolnici na promatranju, njezin najstariji sin, Saad, posjetio je pustinjačku nastambu svetog Petra i Pavla u Annayi, gdje je sveti Šarbel provodio većinu vremena u molitvi i šutnji, proseći svečev zagovor.

Saad je pri povratku donio pamučni predmet natopljen posvećenim uljem te malo zemlje s groba svetog Šarbela, čime je njegova sestra u bolnici premazala majčino tijelo.

Nohad je uskoro izašla iz bolnice te je nekoliko idućih dana provela u konstantnoj boli i agoniji. Nedugo nakon toga usnula san.

Sanjala je kako se penje stubama do pustinjske nastambe svetog Petra i Pavla gdje prisustvuje svetoj misi te prima pričest od samog svetog Šarbela.

Drugi san usnula je 22. siječnja 1993. Vidjela je kako rubu njenog kreveta pristupaju dva redovnika. Jedan od njih bio je sveti Šarbel koji joj je položio ruku na vrat i rekao da je došao izvesti operaciju. Drugi pustinjak joj je pak namjestio jastuk i pružio čašu vode nakon što je sveti Šarbel završio sa zahvatom.

Kad se Nohad probudila imala je dvije rane na vratu te je ponovno mogla pomicati paralizirane dijelove tijela. Bila je potpuno i čudesno izliječena.

Iduće noći ponovno je usnula san u kojem joj se sveti Šarbel obratio riječima: “Napravio sam operaciju kako bi narod progledao i vratio se svojoj vjeri. Želim da svakog 22. dana u mjesecu posjećuješ moju pustinjsku nastambu u Annayi i do kraja života redovito prisustvuješ svetoj misi.”

Foto: saintcharbel.net.au

Vijest o čudesnom ozdravljenju uskoro se proširila Libanonom te je 22. dan u mjesecu postao dan molitve i posta tisućama vjernika koji njeguju pobožnost svetom Šarbelu.

Zanimljivo je i kako je britanski The Economist u prosincu prošle godine pisao o čudesnim ozdravljenjima po zagovoru ovog maronitskog sveca, navevši kako je od njegove smrti 1898. zabilježeno 26 tisuća čuda, a broj i dalje raste.

Otac Louis Matar, maronitski svećenik, tom je prilikom za ugledni časopis izjavio kako se broj čuda iz godine u godinu povećava.

“U posljednje dvije godine vidimo više čuda nego u proteklom desetljeću”, dodao je.

*Pročitajte više: Nakon što je oslijepila na oba oka, majka četvero djece pomolila se svetom Šarbelu: Te noći, u 4 ujutro, osjetila je kako joj oči gore…

Tino Krvavica | Bitno.net