Čuda, bila ona materijalna ili duhovna, sastavni su dio ljudskih, a napose kršćanskih života. Ona nisu specifična isključivo za Isusovo vrijeme, ili vrijeme apostola i prvih kršćana, a dokaz tome je i čudesan događaj koji se dogodio Dafni Gutierrez, majci četvero djece koja je zbog bolesti izgubila vid.

“Molim te, Bože, dopusti mi da opet vidim lica svoje djece. Daj da im opet mogu biti majka”, pomislila je Dafne, koja živi u američkom gradu Phoenixu, nakon što su joj liječnici dijagnosticirali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju. Zbog te je bolesti 2012. izgubila vid na desno oko. Tri godine kasnije i lijevo oko se ugasilo. Njezin život pretvorio se u mrak.

Dafne se podvrgnula nekolicini medicinskih zahvata, međutim nijedan nije doveo do poboljšanja situacija: “Nakon što sam probala sve lijekove otišla sam na dvije operacije koje su trebale pomoći smanjiti tlak u mozgu. Operacije su bile neuspješne te sam ostala bez drugih opcija.”

“Htjeli su me staviti u dom za njegu jer su smatrali da se ne mogu brinuti za sebe i djecu.”

U tom stanju, praćenom i iznenadnim napadajima, Gutierrez je provela godinu dana dok sestra njezina muža nije saznala da u grad dolaze relikvije sv. Šarbela. Kako piše u njezinu svjedočanstvu, objavljenom u službenom listu Maronitske eparhije u SAD-u, relikvije ovog sveca bile su izložene u maronitskoj crkvi sv. Josipa od 15. do 17. siječnja 2016. godine. Na nagovor muževe sestre, koja je čula kako je po zagovoru tog sveca jedan dječak već ozdravio od sljepoće, Dafne je pošla u crkvu sv. Josipa, ispovjedila se, prisustvovala Božanskoj liturgiji te ju je na kraju svećenik pomazao svetim uljem.

Svećenik koji ju je blagoslovio, otac Wissam Akiki, svjedoči kako je tom prilikom njezinoj djeci poručio: “Vaša mama će vas opet moći vidjeti, samo imajte vjere.”

Dafne je u istu crkvu svratila i idući dan, u nedjelju 17. siječnja. Te iste noći doživjela je nešto što će zapamtiti za cijeli život. U 4 ujutro probudila se s jakim bolovima u glavi, osjećajući kako joj oči gore. Njezin muž upalio je svjetlo kako bi joj pomogao, međutim svjetlost joj je izrazito smetala. Dapače, u jednom trenu je čak vidjela nejasne sjene i obrise, na što joj je muž odgovorio kako je to nemoguće. Muž je pak osjetio smrad spaljenog mesa koji je dolazio iz njezinih nosnica.

Tog jutra Dafne je odmah nazvala oftalmologa te se naručila za pregled. Prvi nalazi pokazali su da je i dalje tehnički slijepa te da su joj očni živci oštećeni. Dva dana kasnije posjetila je drugog oftalmologa koji je konstatirao kako ima savršen vid te da su joj očni živci u normalnom stanju. Tjedan poslije ponovno je posjetila prvog oftalmologa koji je također potvrdio kako je s njezinim vidom sve u redu.

Oduševljena, odmah je nazvala oca Wissama te mu rekla kako je progledala po zagovoru sv. Šarbela. Maronitski svećenik ubrzo je obavijestio nekoliko liječnika o cijelom slučaju te ih je župa angažirala da istraže radi li se doista o čudu. Nakon intenzivne istrage medicinski odbor je zaključio kako ne postoji medicinsko objašnjenje koje bi moglo opravdati ozdravljenje Dafne Gutierrez.

Dr. Anne Borik, liječnica interne medicine koja je sudjelovala u radu medicinske komisije, u izjavi za National Catholic Register objasnila je kako pritisak u mozgu koji je mučio gospođu Gutierrez utječe na stezanje očnog živca. Zbog velikog tlaka došlo je do uklještenja živca, a potom se oštetio i optički disk u oku.

“Jednom kad se ošteti optički disk oka, ništa se ne može učiniti.”

“Imamo slike koje potvrđuju da je njezin optički disk atrofirao. Vidi se velika oteklina tj. edem optičkog diska”, poručila je dr. Borik, istaknuvši kako tih abnormalnosti nema na nalazima koji su slikani nakon što je Dafne ponovno progledala.

“Na slikama nakon ozdravljenja njezin optički disk vratio se u normalu. Vid joj je kompletno vraćen te više ne pati od napadaja. To su razlozi zbog kojih kao liječnica ne mogu dati medicinsko objašnjenje (ozdravljenja)”, zaključila je dr. Borik.

Otac Wissam, koji i sam dijeli veliku pobožnost prema svetom Šarbelu, tvrdi kako je njezino izlječenje preobrazilo cijelu župu. “Ljudi dolaze ovdje moliti, putujući iz Njemačke, Bolivije, Kanade, Australije i Jeruzalema.”

Najveća pak preobrazba dogodila se u životu Dafne Gutierrez. Agonija i očaj ustupile su mjesto zahvalnosti i Božjoj milosti, a djeca koja su kroz vrijeme sljepoće pazila na nju, dobila su natrag svoju majku.