Papa emeritus Benedikt XVI. danas, 16. travnja, slavi 93. rođendan.

Tim povodom “iskopali” smo jedan stariji tekst s Radio Vatikana o trenutku kojeg je sam Ratzinger smatrao najvažnijim u svom životu.

Benedikt XVI. vodio je Katoličku Crkvu od 2005. do 2013. godine, a danas živi povučenim životom u samostanu Mater Ecclesiae. Za rođendan nisu planirani posjeti izaslanastava niti službene proslave.

Dodajmo i da se njegovo fizičko stanje, prenosi IKA citirajući Kathpress, posljednjih mjeseci vidno pogoršalo.

Slijedi isječak o najvažnijem trenutku u Ratzingerovu životu:

Papa emeritus Benedikt XVI. zaređen je za svećenika u freisinškoj katedrali 29. lipnja 1951. godine.

„Ta mi nismo gospodari vaše vjere, nego suradnici vaše radosti“ – te su riječi sv. Pavla kao geslo pratile svećeničko ređenje mladoga Josepha – prenijela je Zaklada Ratzinger.

„Bilo nas je više od 40 kandidata; kad smo bili pozvani, odgovorili smo ‘Adsum –  evo me’“ – napisao je Papa u miru u svojoj autobiografiji. „Bio je prekrasan ljetni dan, koji ostaje nezaboravan kao najvažniji trenutak mojega života… Ne treba biti praznovjeran, ali u trenutku u kojem je stari nadbiskup položio ruke ne mene, jedna ptičica – možda ševa – poletjela je s glavnog oltara katedrale i zapjevala malu radosnu pjesmu; za mene je to bilo kao da mi je glas s nebesa rekao: idi tako, na ispravnom si putu“.

S Josephom je bio zaređen i njegov stariji brat Georg Ratzinger. „Na dan mlade mise, naša župna crkva sv. Osvalda bila je osvijetljena u čitavom svojem sjaju i radost koja ju je ispunila bila je gotovo opipljiva te je sve uključila u sveti čin, na najživlji način ‘aktivnog sudjelovanja’, kojem nije bila potrebna osobita vanjska aktivnost – prisjetio se Benedikt XVI. „Bili smo pozvani u sve kuće donijeti mladomisnički blagoslov i svugdje smo bili prihvaćeni – čak i od potpuno nepoznatih osoba – sa srdačnošću koju do tog trenutka nisam ni zamišljao.“

„Tako sam na vrlo izravan način iskusio koliko ljudi iščekuju svećenika, koliko žele njegov blagoslov, koji crpi snagu iz sakramenta. Nije se radilo o meni ili mojemu bratu: što bi po sebi mogla značiti dva mladića kao što smo mi tolikim ljudima koje smo sretali? Oni su u nama vidjeli osobe kojima je Krist povjerio poslanje nositi njegovu prisutnost među ljude“ – stoji u autobiografiji Pape emeritusa.

Svećeništvo nije samo „služba“, nego je sakrament: Bog se služi siromašnim čovjekom kako bi po njemu bio prisutan među ljudima i djelovao za njih – istaknuo je Benedikt XVI. 11. rujna 2010. godine, na misi zaključenja Svećeničke godine, koju je on i proglasio povodom 150. godišnjice smrti sv. Ivana Vianneya, zaštitnika svih župnika u svijetu.