“Žene bi svakako trebale imati pravo odlučiti što žele sa svojim tijelom”, nastavlja Stockton, pritom uputivši na jednu iznimku: “Ipak, kad se dogodi začeće, postoji treća osoba čija se prava isto moraju razmotriti. Majka je odgovorna za taj život. Njezina prava ne nadilaze prava djeteta.”

John Stockton pobačaj David Stockton

Foto: Facebook

John Stockton jedan je od najboljih NBA playmakera svih vremena (ako ne i najbolji). Cijelu, gotovo dvadesetogodišnju karijeru proveo je igrajući samo za jedan klub – Utah Jazz, koji je predvodio do dva NBA finala.

Uz to što je bio član originalnog američkog Dream Teama iz 1992., Stockton je i najbolji asistent i “kradljivac” NBA lige, ali je uza sva ta postignuća uvijek živio mirnim, obiteljskim životom.

Stockton je također poznat i po svojoj katoličkoj vjeri, premda ju nije često isticao tijekom karijere.

To je primijetio i veliki Karl Malone, njegov suigrač s kojim je tehniku pick and roll doveo do savršenstva, napisavši u predgovoru Stocktonove autobiografije Assisted, kako je “na prvu shvatio da kod Johna dobiješ ono što vidiš”.

“Stockton nikada nije odstupio niti jednu jotu od svojih uvjerenja. Nije ih dijelio javno, stoga su ljudi mislili da ih nema. Ali imao ih je i ostao im je vjeran.”

Njegova nepokolebljivost osobito se može vidjeti u spomenutoj autobiografiji kada John piše o pobačaju, dijeleći pritom i jedno teško privatno iskustvo.

Rizična trudnoća

“Nada (njegova žena porijeklom iz Crne Gore s kojom ima 6 djece, rođena Stepovich, op.a.) i ja suočili smo se s ozbiljnim problemom tijekom njezine posljednje trudnoće sa Samuelom. Kako je imala 39 godina, postojao je visoki rizik od urođenih mana kod djeteta. Stoga su nas pitali želimo li ići na amniocentezu kako bi se ustanovilo ima li dijete ikakvih fizičkih mana; cilj tog testiranja je da roditelji mogu na vrijeme poništiti trudnoću u slučaju postojanja ozbiljnih poteškoća. Za nas je to bilo retoričko pitanje koje su oni morali postaviti, ali već su znali naš odgovor. Prihvatit ćemo dijete kakvo god bude, nijedan test nije potreban.”

Stockton se pak nije zaustavio samo na privatnom iskustvu: “Vjerujem kako svako nerođeno dijete ima pravo na život. (…) Ja se vodim jednostavnom logikom, nitko ne bi smio imati pravo diktirati hoće li nevino dijete, s doslovno cijelim životom ispred sebe, živjeti ili ne. U ovoj zemlji shvaćamo kako svaka osoba ima neotuđiva prava dana od Stvoritelja. Prvo među njima je pravo na život.”

“Žene bi svakako trebale imati pravo odlučiti što žele sa svojim tijelom”, nastavlja Stockton, pritom uputivši na jednu iznimku: “Ipak, kad se dogodi začeće, postoji treća osoba čija se prava isto moraju razmotriti. Majka je odgovorna za taj život. Njezina prava ne nadilaze prava djeteta.”

Premda Stockton piše kako mu nije cilj “kriviti ili osuđivati” ipak kaže kako će nas “povijest vrlo vjerojatno oštro suditi zbog postojanja pobačaja u naše vrijeme”.

“Prihvaćanje ovoga (pobačaja) kao definitivne prakse, negira pozitivne snage naše povijesti. (…) Suočili smo se i, u velikom stupnju, pobijedili ružne stvarnosti poput ropstva, segregacije i rodne diskriminacije. Trebali bi slaviti činjenicu da velika nacija, kao i velika momčad, stoji uz svoje najslabije članove. U ovom slučaju, nerođeni trebaju dobiti glas. Oni zaslužuju istu šansu koju smo svi mi dobili i bez koje ne bi niti bili ovdje da raspravljamo o tome.”

Stockton se ipak tu nije zaustavio, progovorivši i o ljepotama roditeljskog života, tj. očinstva.

“Moja žena podnijela je najveću žrtvu”

“Odgajanje šestoro djece bila je prava avantura. Očinstvo je nevjerojatan dar… Nada i ja često smo se zafrkavali oko naših tradicionalnih uloga, mene kao onoga koji donosi kruh u kuću, i Nade kao kućanice. Znali smo se i zamijeniti. Ja bih kuhao, ustajao se s djecom i brinuo se o njima kad bi bili bolesni, ali samo ponekad (…) Nada je bila bolja kuharica, ali poprilično sam siguran kako ipak ne bi mogla čuvati Isiaha Thomasa (NBA igrač), premda ni ja nisam mogao.”

Na kraju je biranim riječima o svojoj ženi zaključio: “Kroz sve, Nada je podnijela najveću žrtvu i promjenu načina života kako bi postala majka šestoro djece. Ima beskonačno mnogo talenata koji ostaju nepoznati izvan naše kuće zato što majčinstvo smatra najvažnijim.”

Važno je istaknuti kako je nedavno njihov sin David potpisao za hrvatski košarkaški klub Cedevitu, a postoje glasine i kako bi mogao dobiti hrvatsko državljanstvo i igrati za našu reprezentaciju.

Ako je upola dobar kao otac, dobrodošao…

O ostalim NBA zvijezdama, poput velike zvijezde Stephena Curryja, koje Isusa stavljaju na prvo mjesto pročitajte OVDJE i OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net