Blaženi Vilmos Apor bio je mađarski plemić, rimokatolički svećenik i jurski biskup koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata branio potlačene, osobite Židove, piše Aleteia.

Njegova biskupska rezidencija često je služila kao sklonište progonjenima, dok je on za sebe koristio malu sobu. Nakon pada nacizma, u grad Juru (mađarski: Győr) ušli su Sovjeti i uspostavili svoj ateistički režim. Budući da se biskup Apor i dalje odlučno zauzimao za progonjene, ubrzo je postao meta sovjetskog režima.

Sve je kulminiralo 28. ožujka 1945. godine kada je nekoliko pijanih sovjetskih policajaca upalo u biskupsku rezidenciju tražeći žene koje su u strahu od silovanja ondje pronašle skrovište. Biskup nije htio odati njihovu lokaciju. Jedna nesretna žena istrčala je iz skloništa, a sovjetski je vojnik krenuo za njom. Međutim, biskup je stao ispred policajca, kako bi mu onemogućio da uhvati ženu, pa ga je Sovjet upucao. Blaženik je poživio tek nekoliko sljedećih dana, a preminuo je 2. travnja 1945. godine.

Blaženim je proglašen 1997. godine. Papa Ivan Pavao II. tom je prilikom izjavio: „Bio je župnik siromašnih, koji je nastavio svoju biskupsku službu tijekom mračnih godina Drugoga svjetskog rata služeći kao velikodušni dobročinitelj potrebitih i branitelj progonjenih. Nije se bojao podići svoj glas osuđujući, na temelju evanđeoskih načela, nepravdu i zlouporabu moći prema manjinama, posebice prema židovskoj zajednici.“