Romelu Lukaku jedan je od najboljih nogometnih napadača današnjice. S 33 pogotka u 36 utakmica u prvoj sezoni za milanski Inter doveo je svoj klub do finala Europske lige i 2. mjesta u talijanskom prvenstvu.

No nije sve uvijek izgledalo tako dobro za belgijskog igrača, o čemu svjedoči i njegova životna ispovijest koju je jučer prenio portal Index.hr.

“Sjećam se točno tog trenutka kad sam saznao da smo ostali bez novca. Još mogu zamisliti svoju mamu kraj hladnjaka i izgled njezina lica. Bilo mi je šest godina i došao sam kući na ručak tijekom odmora u školi. Moja mama svakog je dana na jelovniku imala isto – kruh i mlijeko. Kad si dijete, ne razmišljaš o tome, ali pretpostavljam da smo si jedino to mogli priuštiti”, započeo je Lukaku svoju priču.

Krajnja neimaština u kojoj je njegova obitelj živjela, što je uključivalo nedostatak tople vode i ‘posuđivanje’ kruha, potaknuli su tada šestogodišnjeg dječaka da obeća samom sebi kako će postati vrhunski nogometaš.

“Obećanje sam neko vrijeme zadržao za sebe. Ali bilo je dana kad bih došao iz škole i pronašao mamu kako plače. Onda sam joj napokon rekao: ‘Mama, to će se promijeniti. Vidjet ćeš. Igrat ću nogomet za Anderlecht i to će se dogoditi ubrzo. Bit ćemo dobro. Nećeš se više morati brinuti’”, ispričao je Lukaku.

Rok za uspjeh koji si je zadao bio je 16. rođendan jer je njegov otac sa 16 godina postao profesionalni nogometaš. Otkako je dao svoje obećanje, Romelu kaže kako mu je svaka utakmica u parku ili na terenu bila finale, preko kojega će osigurati svojoj obitelji dostojanstven život.

“Želio sam postati najbolji nogometaš u povijesti Belgije. To je bio moj cilj. Ne biti dobar. Ne biti odličan. Biti najbolji. Igrao sam s puno bijesa zbog mnogih stvari… Zbog štakora koji su trčali po našem stanu… Zbog toga što nisam mogao gledati Ligu prvaka… Zbog toga kako su me gledali drugi roditelji…”, prisjetio se Romelu.

Već s 12 godina pokazao je ogromni potencijal i zabio 76 golova u 34 utakmice. Iste godine preminuo je njegov djed koji je bio jedna od najvažnijih osoba u njegovu životu i poveznica s Kongom, odakle su njegovi roditelji. Posljednja djedova želja bila je da pazi na svoju majku.

“Strašno me žalosti kad razmišljam o tome, zato što bih volio da je poživio još četiri godine i da je mogao vidjeti kako igram za Anderlecht. Da je mogao vidjeti kako ispunjavam svoje obećanje”, napisao je belgijski napadač.

Profesionalni ugovor s najuglednijim belgijskim klubom Anderlechtom potpisao je točno na svoj 16. rođendan, a samo 11 dana nakon toga nastupio je za prvu momčad u ključnoj utakmici prvenstva. “Tog dana izgubili smo finale, ali ja sam već bio u raju. Ispunio sam obećanje svojoj majci i svome djedu. Bio je to trenutak u kojem sam shvatio da će sve biti OK”, prisjetio se.

Ostatak Lukakuove karijere je povijest sačinjena od vrhunskih igara ne samo u Anderlechtu, nego i u Evertonu, Manchester Unitedu, Interu i ostalim klubovima u kojima je u međuvremenu nastupao, a ostavio je i značajan trag u belgijskoj reprezentaciji čiji je najbolji strijelac svih vremena.

Romeluov otac Roger jednom je prilikom s belgijskim novinarima podijelio kako je njegov sin “vrlo religiozan”. “Uvijek pokušava zahvaliti Bogu. Moli se 10 do 15 puta tijekom dana, najčešće u tišini. Ne nosi nikakve vjerske simbole niti ikakve amajlije. U klubu Romelu se moli u svlačionicama, na terenu i tijekom svog treninga. Romelu nikada ne zaboravlja zahvaliti svojoj obitelji. Mi smo mu dali katoličko obrazovanje, u kojem su vjera i obitelj važni”, ispričao je Roger Lukaku, naglasivši utjecaj katoličke vjere na svojeg sina.

Također, poznat je i slučaj kada je većinski dioničar Evertona ustvrdio kako je Lukaku odlučio prijeći u Manchester United na temelju “vudu poruke”. Nije se trebalo dugo čekati na Lukakuov odgovor koji je poručio da je “izraziti katolik” te da vudu nije dio njegova “života ili vjerovanja”.