Đakon Drake McCalister, bivši pentekostalni pastor, bit će pripušten sakramentu svetog reda nakon što je Vatikan dao zeleno svjetlo za njegovo ređenje.

Biskup Steubenvillea, Jeffrey M. Monforton, primio je 6. studenog pozitivan odgovor Svete Stolice te će McCalister, inače suprug i otac petero djece, biti zaređen 19. prosinca ove godine, u crkvi Svete obitelji u Steubenvilleu.

Kako prenosi portal Crux, budući svećenik primio je odluku s oduševljenjem, no premda bi za dva tjedna trebao postati prvi oženjeni muškarac zaređen u toj biskupiji, celibat smatra potrebnim i važnim.

“Premda se radujem sljedećem koraku, snažno sam svjestan da reći ‘da’ Isusu putem svećeništva znači reći ‘da’ križu u dubljem smislu. Ne znam je li itko ikada bio uzbuđen zbog križa, ali on može biti radosno prihvaćen kad ga se gleda kroz prizmu rada na spasenju za Isusa.”

Premda je celibat jedan od uvjeta za ređenje muškaraca u Latinskoj Crkvi, enciklika sv. Pavla VI., Sacerdotalis caelibatus, omogućuje pripuštanje sakramentu svetog reda onih muževa i očeva koji dolaze iz drugih kršćanskih Crkvi ili tradicija, a odlučili su pristupiti Katoličkoj Crkvi. Odluku o svakom pojedinačnom slučaju donosi Sveta Stolica na zahtjev biskupa.

McCalister tako kaže kako je “osjetio da ga Bog zove da ispita može li biti pripušten svećeništvu”, a njegov nekadašnji biskup R. Daniel Conlon složio se s tim poticajem. Postupak je nastavio i završio sadašnji biskup Jeffrey Monforton.

Prema pismu koje je biskupu uputila Kongregacija za nauk vjere, papa Franjo odobrio je ređenje bivšeg pentekostalnog pastora pod ovim uvjetima:

“S obzirom na tradicionalnu crkvenu disciplinu svećeničkog celibata, mora se osigurati pomoć kleru i vjernicima da razumiju ovu iznimku od tradicionalne discipline; kandidat mora biti obaviješten te prihvatiti uvjet da ponovna ženidba, u slučaju smrti supruge, neće biti moguća nakon ređenja, i kandidat se neće smjeti premjestiti u drugu državu kako bi preuzeo svećeničke dužnosti bez pristanka Svete Stolice.”

Drake i njegova obitelj u Katoličku su Crkvu ušli 2004. godine.

U svjedočanstvu koje je dao za Catholic News Agency, McCalister – koji je 13 godina proveo u različitim pentekostalnim službama – izjavio je kako je prvi put osjetio privlačnost prema katolicizmu slušajući radijsku emisiju Catholic Answers live, na EWTN radiju (EWTN jedna je od najvećih svjetskih katoličkih medijskih kuća, op. a.).

“Nisam se slagao s njihovom teologijom, ali su bili dobrodušni, evangelizacijski nastrojeni, kristocentrični, poznavali su svoju Bibliju i bili su katolici. Nikada nisam upoznao katolika koji je imao sve to.”

Nastavio je pratiti emisiju te što ju je više slušao više ga je privlačilo katoličanstvo. Potom je krenuo u vlastito istraživanje, proučavajući crkvene dokumente, crkvene oce te djela svetaca i papa.

O svemu je razgovarao i sa suprugom te su nakon pet godina proučavanja i razmatranja odlučili postati katolici.

Tino Krvavica | Bitno.net