UPOZNAJTE SVECA DANA

Sveti Gaudencije – razlog zbog kojeg na Lošinju i Cresu nema zmija otrovnica

Ne znamo točno određeno vrijeme, ali sigurno između 1018. i 1024. godine, Gaudencije je izabran za biskupa svoga rodnoga grada Osora, na otoku Cresu. Bio je to znak da je u Božjem narodu i među klerom uživao veliki ugled.

sveti gaudencije

U krčkoj biskupiji u gradu Osoru na otoku Cresu, slavi se danas veoma svečano sveti Gaudencije, osorski biskup. Osor se nalazi na prevlaci između otoka Cresa i Lošinja. Danas Osor broji tek stotinjak stanovnika, dok je u prošlosti bio jedan od najvažnijih pomorskih gradova na Jadranu, a bio je i sjedište biskupije.

U njemu se rodio koncem X. st., kao njegov najslavniji sin, kasnije biskup i svetac sveti Gaudencije. O tome svetom biskupu znamo samo to da je bio redovnik, osnivač samostana na otoku Cresu i jedne pustinjačke naseobine, koja je bila pravno sjedinjena s istom redovničkom ustanovom u S. Nicola di Montegarbo. Neki povjesničari misle da je Gaudencije bio čak učenik sv. Romualda, osnivača kamaldulenza, pustinjačke grane benediktinskog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znamo točno određeno vrijeme, ali sigurno između 1018. i 1024. godine, Gaudencije je izabran za biskupa svoga rodnoga grada. Bio je to znak da je u Božjem narodu i među klerom uživao veliki ugled. Biskupovao je oko 30 godina, a onda se pod pritiskom nekih gradskih plemića odrekao biskupske službe. Navodno je nakon progonstva otišao prvo u Rim, a zatim u Anconu, no neki tvrde da je odmah otišao u Anconu gdje je i umro.

Kao Gaudencijevo privremeno sklonište spominje se i spilja na Osorčici. Osorčica je na sjevernom dijelu Lošinja. Legenda kaže da je ovdje prokleo sve zmije otrovnice na otoku Cresu i Lošinju te da od tada na tim otocima nema zmija otrovnica.

Veliki svetac onoga vremena, biskup i kardinal sv. Petar Damiani, ovako piše o sv. Gaudenciju: “Časni Gaudencije, osorski biskup, čijeg sam prijateljstva slatkoću i ja uživao, po kojem je Bog učinio veliko čudo, napustio je biskupsku službu, te otplovivši iz slavenskoga kraljevstva, pristao je uz obalu Ancone. Ondje je nedaleko od grada živio dvije godine i sretno preminuo.”

Bitno.net

Objavljeno: 1. lipnja 2016.

Možda vam se svidi