sveti gaudencije

U krčkoj biskupiji u gradu Osoru na otoku Cresu, slavi se danas veoma svečano sveti Gaudencije, osorski biskup. Osor se nalazi na prevlaci između otoka Cresa i Lošinja. Danas Osor broji tek stotinjak stanovnika, dok je u prošlosti bio jedan od najvažnijih pomorskih gradova na Jadranu, a bio je i sjedište biskupije.

U njemu se rodio koncem X. st., kao njegov najslavniji sin, kasnije biskup i svetac sveti Gaudencije. O tome svetom biskupu znamo samo to da je bio redovnik, osnivač samostana na otoku Cresu i jedne pustinjačke naseobine, koja je bila pravno sjedinjena s istom redovničkom ustanovom u S. Nicola di Montegarbo. Neki povjesničari misle da je Gaudencije bio čak učenik sv. Romualda, osnivača kamaldulenza, pustinjačke grane benediktinskog reda.

Ne znamo točno određeno vrijeme, ali sigurno između 1018. i 1024. godine, Gaudencije je izabran za biskupa svoga rodnoga grada. Bio je to znak da je u Božjem narodu i među klerom uživao veliki ugled. Biskupovao je oko 30 godina, a onda se pod pritiskom nekih gradskih plemića odrekao biskupske službe. Navodno je nakon progonstva otišao prvo u Rim, a zatim u Anconu, no neki tvrde da je odmah otišao u Anconu gdje je i umro.

Kao Gaudencijevo privremeno sklonište spominje se i spilja na Osorčici. Osorčica je na sjevernom dijelu Lošinja. Legenda kaže da je ovdje prokleo sve zmije otrovnice na otoku Cresu i Lošinju te da od tada na tim otocima nema zmija otrovnica.

Veliki svetac onoga vremena, biskup i kardinal sv. Petar Damiani, ovako piše o sv. Gaudenciju: “Časni Gaudencije, osorski biskup, čijeg sam prijateljstva slatkoću i ja uživao, po kojem je Bog učinio veliko čudo, napustio je biskupsku službu, te otplovivši iz slavenskoga kraljevstva, pristao je uz obalu Ancone. Ondje je nedaleko od grada živio dvije godine i sretno preminuo.”

Bitno.net