20. PROSINCA

Sveti Amon – jedan od otaca pustinjaštva, a kad je umro vidjeli su kako anđeli njegovu dušu nose u nebo

Amona se uz najslavnijeg pustinjaka, svetog Antuna opata, smatra ocem istočnog monaštva…

Sveti Amon

Foto: www.omhksea.org

Sveti Amon rođen je u Aleksandriji (Egiptu) 288. godine. Podrijetlom je iz bogate aleksandrijske obitelji. Rano je izgubio roditelje. Kad mu je bilo 22 godine oženio se djevojkom iz plemenite obitelji. Oboje su položili zavjet bračne uzdržljivosti. Nakon 18 godina života u čistoći povukao se Amon u pustinju kod Aleksandrije na brdo Nitriju, južno od jezera Mareotis (danas Maruit), gdje je kao isposnik živio u najstrožoj askezi. U to su se vrijeme tamo sastajali mnogi anahoreti (pustinjaci) koje je Amon okupio u zajednicu.

Sveti Antun opat nagovorio ga je da podigne samostane i da svoje pustinjake smjesti u njih. Amonova zajednica brojala je više od 4 tisuće sljedbenika, smještenih u pedesetak samostana. Sveti Jeronim je to mjesto nazvao „Božjim gradom“. Monasi su se uzdržavali vlastitim radom, proizvodeći odjeću i vino, a kruh su pekli u vlastitim pekarama. Imali su i veliku crkvu s osam svećenika, a bili su nadaleko poznati po izvrsnom pjevanju psalama. Amona se uz najslavnijeg pustinjaka, svetog Antuna opata, smatra ocem istočnog monaštva. Sveti Antun je izuzetno cijenio Amona. Kad je Amon preminuo godine 348. u dolini Scetis (danas Wadi El Natrun), sveti Antun je iz daljine vidio kako anđeli nose njegovu dušu u nebo. Svetom Amonu pripisuju se mnoga čudesa.

Bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 20. prosinca 2018.

Možda vam se svidi